Zadnja tekma svetovnega pokala v Švici se je za slovensko veslanje razpletla precej pod pričakovanji.

Če bi se izrazil v odstotkih, bi lahko glede (ne)zadovoljstva rekel, da je razmerje 50-50. Drži, da ne moremo biti zadovoljni, glavni razlog pa je v tem, da je Luka Špik veslal slabše, kot smo računali, pričakovali in želeli. Če bi se uvrstil v finale A, bi bila splošna ocena nastopa slovenskih posadk dobra. Zavedati se je potrebno, da je bil Špik edini resen kandidat za finale A. Če je bila to generalka za avgustovsko SP, potem ni uspela, a do Južne Koreje je še skoraj mesec in pol časa. V tem obdobju nas čakajo sklepne priprave na Hrvaškem in v Sloveniji, daljše kot običajno, in forma – predvsem pri Špiku – se mora krepko popraviti.

Očitno je viroza, ki jo je pred časom staknil Špik, terjala svoj davek.

Zaradi bolezni je moral Luka izpustiti tekmo svetovnega pokala v Etonu, očitno pa je viroza še vedno pustila posledice. Po njej je začel trenirati, a je bilo vse skupaj zanj pretežko, prav tako pa se, kot je videti, ni dovolj dobro regeneriral. V Luzernu je veslal preveč utrujen in to ni bila njegova prava slika. Posledica in znak utrujenosti je bilo tudi to, da je v zadnjih 750 metrih popuščal, ni več mogel držati dotedanje hitrosti in stika s tekmeci. Jasno je bilo, da ni v pravi formi in stanju ter da ni spočit po bolezni in treningih.

Zaradi zdravstvenih težav Jana Špika četverec ni nastopil, njegov član Aleš Zupan pa se je prvič v svetovnem pokalu preizkusil med enojci.

Ker smo se morali spet odreči nastopu četverca, je mladi Zupan dobil priložnost med skifisti. Nastopil je v isti repasažni skupini kot Špik in osvojil četrto mesto, veslal pa je zelo pogumno. Na koncu je bil četrti v finalu C in skupno šestnajsti, kaj več pa od njega tudi nismo mogli pričakovati. Uvrstitev v finale B ni bila realna, čeprav ni bil daleč od nje.

Dvojni dvojec je bil v predtekmovanju četrti, zaradi premajhnega števila prijavljenih čolnov pa je v soboto nastopil na tekmi, ki je neposredno odločala o finalistih A in B.

Gašper Fistravec in Jernej Markovc nista imela realnih možnosti za finale A. V primerjavo s prejšnjo tekmo za svetovni pokal v Etonu, kjer sta bila šesta, sta imela v Luzernu popolno konkurenco, saj so bili zbrani vsi najboljši na svetu. Odveslala sta srednje dobro, mogoče bi lahko pridobila še mesto ali dve, a to bi bil po drugi strani tudi maksimum, ki sta ga bila sposobna iztržiti.

Največje razočaranje je lahki dvojni dvojec, ki je tekmovanje končal šele v finalu D.

Od Rajka Hrvata in Matevža Malešiča smo pričakovali precej več. Izkazal se je za povsem nekonkurenčnega, zato smo prišli do ugotovitve, da s tem dvojnim dvojcem v letošnji sezoni ne bomo več nadaljevali. Tako je njegova zgodba za to sezono končana, Hrvat pa bo nadaljeval v lahkem enojcu.