Kako je najlažje zmagati? Tako, da na dirki na primer ni tistih, ki so tvoji največji tekmeci. Račun, ki se na papirju odlično izide, je v praksi preizkusil tudi motociklist Marc Marquez. Mladi Španec je namreč na Sachsenringu v Nemčiji zmagal drugič v tej sezoni in je po osmih dirkah letošnjega svetovnega prvenstva prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. A povsem brez dela in truda seveda tudi pri njem ni šlo.

Jorge Lorenzo je namreč na treningu ponovno padel in si poškodoval operirano ključnico, ob udarcu se mu je zvila ploščica, ki so mu jo zdravniki namestili kot oporo za zlomljeno kost, tako da bo moral na novo operacijo. In trdo srečanje ključnice z nemškim asfaltom je kasneje ponovil še Dani Pedrosa. Tudi on je grdo padel ter si pri tem nalomil kost, zdravniki so mu sicer dali zeleno luč za nastop na dirki, a se je sam odločil, da jo bo raje izpustil.

»Resnično nisem pričakoval, da lahko zmagam na tej dirki. Sploh pa si nisem mogel predstavljati, da bom po osmih dirkah sezone prvi v skupnem seštevku. A vsi vemo, da je bila ta dirka malce drugačna, če ne zaradi drugega, zato ker ni bilo Lorenza in Pedrose. Upam, da se bosta kmalu pozdravila in da bomo lahko spet dirkali na vso moč. A ker so točke le točke, se jih seveda ne branim, še kako mi bodo prišle prav, čeprav so mi res všeč še bolj razburljive dirke,« je povedal Marc Marquez, ki je dirko začel s prvega startnega mesta, a je že v prvem krogu zapravil vso prednost in se dolgo časa vozil na četrtem mestu. Zato je toliko bolj presenetil Stefan Bradl. Kar nekaj krogov je vodil, pravi boj se je začel tik za njegovo zadnjico. Ko Marquez enkrat zavoha kri, ga je težko ustaviti, to so potem občutili vsi njegovi tekmeci.

Španec je ubral pametno taktiko, nekaj krogov je vozil celo za Aleixom Esparagojem in si pripravljal teren za napad. Potem se je videlo, da se motocikli CRT ne morejo kosati s prototipnimi, saj je Marquez dobesedno padel mimo Esparagoja in se podal na lov za Rossijem in Bradlom. In neverjetno hitro in z lahkoto je opravil z Rossijem, takoj za tem pa tudi z Bradlom, ki ni mogel več držati tempa z najhitrejšimi. Valentino Rossi pa je imel svoje težave: »Moram biti kar zadovoljen s tretjim mestom, kajti bilo je kar nekaj težav. Predvsem z zadnjo pnevmatiko, ki ni imela pravega oprijema in sem moral voziti malo bolj previdno. Takoj, ko sem hotel tvegati malce več, sem bil že v težavah. Enkrat sem skoraj padel, v nadaljevanju pa sem hitro videl, da kaj več kot to ne bom mogel osvojiti. Nisem se mogel obraniti napadov Marqueza in Crutchlowa, k sreči sem Bradla prehitel v pravem trenutku. Še nekaj krogov, pa ga verjetno ne bi mogel več. Res je, da sem pričakoval boljšo dirko, nikakor mi ni uspelo najti pravega ritma, za zmago pa sem bil to pot enostavno prepočasen. Ali z drugimi besedami, Marc in Cal sta bila veliko hitrejša. Zdaj potrebujemo nov korak naprej, če želimo ostati tekmeci za naslov prvaka.«

Skriti adut te dirke je bil vsekakor Cal Crutchlow. Njegova yamaha je bila to pot solidno pripravljena, ubogale so ga tudi pnevmatike, poznalo pa se je, to je priznal tudi sam, da na startu ni bilo dveh največjih tekmecev. »To je moj najboljši rezultat v moto GP, zato moram biti zelo zadovoljen. Upanja na zmago je bilo hitro konec, ko sem videl, kako je Marquez prehiteval kot za stavo, že prehiteti Rossija je bilo dovolj težko delo. Tako smo presegli pričakovanja, kljub padcu na treningih se je konec tedna končal zelo uspešno,« je povedal Cal Crutchlow, ki pa se mu počasi maje stolček v ekipi Tech3. Njegove zahteve namreč ekipa ne more v celoti izpolniti, s tehničnega vidika ni takih težav, večje so nastale pri finančnem, saj naj bi Crutchlow zahteval, poleg že omenjene tovarniške tehnike, tudi »tovarniški« honorar, tega pa si ekipa očitno ne more privoščiti.

Svojevrsten junak dirke je bil vseeno Stefan Bradl. Pred prepolnimi tribunami domačih navijačev je v prvem delu dirke uprizoril odlično predstavo, dolgo držal za seboj preostale favorite, a Nemec se je vseeno boril s precej zvezanimi rokami. Na dosegu roke je imel svojo prvo uvrstitev na stopničke v moto GP, a mu sreča in tehnika vseeno nista bili naklonjeni. »Seveda na dirko gledam z malce mešanimi občutki. Lepo je bilo, da sem nekaj krogov lahko vodil, čeprav sem vedel, da je do cilja še veliko krogov in da mi po vsej verjetnosti ne bo uspelo zadržati preostalih za seboj. Še bolj sem upal, da mi uspe priti med prve tri, a je potem popustila sprednja pnevmatika, skoraj bi padel, ko je enkrat zares zdrsnila.« Pri temperaturi asfalta 42 stopinj Celzija je Bradl, kot je povedal po dirki, kar čutil, kako se kuha sprednja pnevmatika. »Rossi je bil skozi vso dirko na razdalji, da bi ga lahko ujel, če bi naredil kakšno napako. A je ni. Posebej v bolj zaprtih ovinkih so drugi lahko vozili hitreje, zmogljivosti pnevmatik so bile delno pogojene tudi z mojim slogom vožnje. Na koncu sem se moral sprijazniti s četrtim mestom. A prepričan sem, da mi bo nekoč uspelo dirko končati med prvimi tremi. To je zdaj le vprašanje časa.« V delu dirke, ko je vozil za Marquezom, je lahko malce analiziral tudi Špančevo vožnjo, ki ga vedno znova navduši in postavlja pred nova vprašanja: »Ni mi jasno, kako lahko Marc enostavno vrže motocikel v ovinek, kako lahko pospešuje v ovinku. Že ta vožnja je bila zame zanimiva,« je še dodal Bradl.

Že naslednji konec tedna pa motocikliste čaka nova poslastica: Laguna Seca. Na stezi v ZDA se je že pisala zgodovina dirk, to pot pa bo vse še malce drugače. Marquez namreč na njej še ni dirkal, tam namreč v okviru dirk motociklistične sezone nastopajo le dirkači razreda moto GP, tako da se bo moral Španec še malce privaditi na vse pasti, teh pa ni malo. Vsi željno pričakujejo, ali se bosta na start odpravila tudi Lorenzo in Pedrosa, kajti brez njiju dirke niso take, kot bi lahko bile. Lorenzo je sicer že dejal, da bo izpustil tudi tisto dirko, da se mora najprej v celoti dobro pozdraviti, pri Yamahi pa za zdaj tega še niso hoteli ne potrditi ne zanikati. Na novi dvourni operaciji so mu kovinsko ploščico v rami na novo pritrdili z desetimi vijaki. Rossi pa na drugi strani stezo odlično pozna in to prednost bo seveda skušal novi »abonent« na zmagovalne stopničke tudi s pridom izrabiti. A napovedovati ne želi ničesar, le to, da resno računa na Marca Marqueza: »Glede na vse, kar je pokazal letos, verjamem, da bo potreboval le nekaj dni in bo povsem konkurenčen tudi na tej zanj neznani stezi.« S tem se ljubiteljem motociklizma obeta nov fantastičen konec tedna. S čim pa bo začinjen, pa ostaja še neodgovorjeno vprašanje.