Naslov evropske prvakinje je malce presenetljivo osvojila 20-letna Rusinja Dinara Fakritidinova, ki v članski konkurenci pred Chamonixem še ni bila na stopničkah v težavnosti. Tretja po polfinalu se je povzpela najvišje v smeri ter prehitela vso evropsko konkurenco, vključno z najboljšo tekmovalko v težavnosti v zadnjih dveh sezonah Markovičevo.

Rusinja se vrha sicer ni dotaknila. Tretja je bila Francozinja Helene Janicot. Markovičeva, ki je lani že drugič zapored prepričljivo dobila svetovni pokal v težavnosti in kombinaciji, je vodila po polfinalu, a ji v finalu ni uspelo nadgraditi svojega plezanja.

"Medalja sigurno ni slab izid in mi pomeni lep dosežek. Ampak osebno nisem ravno zadovoljna, ker mi daje tisti res grenek priokus slabo plezanje v finalu, oziroma nenaden padec na gibu, kjer se nisem znala takoj oziroma na koncu prav odločiti in narediti tega, kar je bilo potrebno. Še vedno sem prepričana, da sem sposobna več in bolje odplezati. Sigurno več kot v tem finalu na EP, zato ostajajo neizpolnjene želje na naslednjem EP, kjer se nameravam vrniti nazaj," je po vznemirljivem finalu dejala najboljša slovenska športna plezalka Markovičeva.

"V polfinalu sem plezala z neko ročno zavoro in precejšnjo tremo. Vedela sem, da definitivno sodim v finale, a še vedno je bilo treba odplezati. Čutila sem nekakšen pritisk in napetost. V finalu sem plezala bolj sproščeno in gibe delala bistveno lažje, zato potem tisti grenek priokus, ko kar naenkrat padeš, do tja pa vse teče bolj kot ne brez problema," je še strnila občutke.

V nadaljevanju sezone jo čaka še nekaj tekem, kjer bo lahko popravila vtis: "Sigurno verjamem, da sem čez pomladni in začetek poletnega dela priprav naredila dobre treninge in da je pripravljenost na vrhunski ravni, tako da komaj čakam vse prihajajoče tekme, da odplezam, kot je treba."

Organizatorji so v Chamonixu na predvečer francoskega državnega praznika pripravili sijajno tekmo s festivalskim vzdušjem in ognjemetom ter zabavo do zgodnjih ur: "Tekme, kot so Chamonix in podobne, pokažejo, da je plezanje zanimiv šport, da lahko privabi množice ljudi in da je lahko tekma na koncu pravi šov. Upam, da bo čim več takšnih in da se plezanje razvija še naprej."

Vidmarjeva pa je dejala: "Samo četrto mesto sploh ni slabo. Če bi mi nekdo pred prvenstvom rekel, da bom četrta, bi to mesto brez težav sprejela. Nisem se obremenjevala z izidom, a vseeno z razpletom tekme nisem zadovoljna, ker nisem naredila tistega, kar bi lahko. Dobro sem se počutila, bila sem pripravljena plezati dobro, potem pa sem malo prehitro šla dol. Z Mino sva šle dol s prvega malo težjega giba. Dobra stran tega finala pa je, da sem videla, da sem lahko bolj zraven konkurenci, kot sem pred prvenstvom mislila, da sem."

Selektor slovenske članske ekipe Simon Margon pa je povedal: "Maji in Mini ne morem dati odlične ocene, saj vemo, da sta pripravljeni boljše, kot kaže rezultat. Nista odplezali po svojih sposobnostih, kljub temu smo še vedno zelo veseli Mininega drugega in Majinega četrtega mesta. To je zelo dober obet za začetek svetovnega pokala v Brianconu. Kakšnih velikih sprememb ne bo, saj sta odlično pripravljeni. Če bosta le malce bolj sproščeno odplezali in odplezali po svojih sposobnostih, bosta z lahkoto obe na stopničkah."

V moški konkurenci je na veliko veselje množice domačih navijačev, ki se je zbrala na osrednjem trgu v Chamonixu, slavil 30-letni Francoz Romain Desgranges. Leto starejši Španec Ramon Julian Puigblanque, vodilni po polfinalu, je bil na koncu drugi ter ni ubranil evropske krone s prejšnjega EP izpred treh let v avstrijskem Imstu. Od treh slovenskih debitantov v polfinalu se je najbolje odrezal 19-letni Domen Škofic na 11. mestu. Martin Bergant je bil 22., Sergej Epih 24., Tina Šušteršič 25., Jure Raztresen pa je v kvalifikacijah zasedel 28. mesto.