Trinajstico bo v slabem pomnil doslej drugouvrščeni Španec Alejandro Valverde (Movistar). Okvaro kolesa v najbolj neugodnih okoliščinah močnega bočnega vetra je plačal z desetimi minutami zaostanka. Okoliščine in veter je z narekovanjem močnega ritma najprej izkoristila Špancu najbolj konkurenčna nizozemska ekipa Belkin (bivši Rabobank), ki ima v ospredju kar dva, Baukea Mollema in Laurensa ten Dama, tik za Froomom. A to je bilo le prvo dejanje. Svoje so potem prispevali v ekipi OmegaPharma, saj je ob Valverdeju zaostal tudi Cavendishev tekmec Marcel Kittel. Piko na i so v zadnjih tridesetih kilometrih pritisnili še v ekipi Saxo - Tinkoff. Ko so opazili številne izmučene obraze, na prafaktorje razbito karavano in nemoč Froomejevih vodonoscev, so začutili, da je ranljiv tudi rumeni, in pripravili še en potres.

Napadalna šahovska poteza ekipe Saxo - Tinkoff se je obrestovala. Alberto Contador je napredoval na tretje, njegov pomočnik Roman Kreuziger na četrto, Rogers na 13. mesto in prevzeli so vodstvo v ekipni razvrstitvi. Saxojevo zavetrje je izkoristila le deseterica, tudi Mollema, ten Dam in Astanin Jakob Fuglsang, ter Froomu odškrtnila minuto prednosti in s tem nebeški ekipi Sky dala jasno opozorilo, da je do Pariza še dolga in težka pot. »Saxojevi fantje so videli priložnost in jo izkoristili. Nagrajeni so bili z minuto. Ne morem reči drugega kot: kapo dol,« je po etapi moral priznati Chris Froome, ki polaga upe v nedeljsko plezanje na goli osamelec Mont Ventoux.

Sagan in Mark Cavendish sta bila edina sprinterja med Saxojevimi bančniki in slednji je vpisal najvišji konto na račun. A se je najprej spomnil prispevka svojih mož iz ekipe Omega Pharma. »Moji fantje so pokazali, kaj je sposobna belgijska ekipa v teh razmerah. Že pred etapo smo se pogovarjali, da bi z vetrom malo zarezali v kolono. Poskušali smo, nekaj so dodali v ekipi Belkin, a mislili, da je veter premalo močan pa še predaleč se nam je zdelo do cilja. Pa so to storili pri Saxoju. Ko sem videl Rogersa, Bennatija, Kreuzigerja, Rocheja, Tossata in Contadorja v modrem spredaj, sem z zadnjimi močmi še ujel njihov ešalon. A šlo je za las, za sekunde odločitve. Začuden sem bil, kako malo nas je ostalo spredaj. Sem bil pa prepričan, da bom Petra Sagana v zadnjih metrih ugnal,« je bil zgovoren Cavendish. Ne samo da je s tem zaprl usta vsem teoretikom, polnim komentarjev, debat in analiz, češ da bi lahko v karavani izgubil sloves najhitrejšega sprinterja. Na najbolj nazoren način je pokazal, da se še kako dobro znajde v vseh okoliščinah. In ne nazadnje je to njegova 25. zmaga na Touru doslej, s čimer je za Belgijcem Eddyem Merckxom (34) in Francozom Bernardom Hinaultom (28) že tretji na večni lestvici vseh časov. Danes nima možnosti. Kristijan Koren napoveduje, da bo današnja etapa za Petra Sagana.