Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, bo število smrti zaradi uporabe tobaka do leta 2030 zraslo na osem milijonov letno, je WHO razkrila v sredo na konferenci v Panami. Približno 80 odstotkov smrti v povezavi s tobakom leta 2030 pričakujejo v državah z nizkim in srednjim bruto domačim proizvodom, so še dodali v poročilu.

V 20. st. umrlo 100 milijonov ljudi

»Če ne bomo strnili vrst in prepovedali oglaševanja in promocije tobaka, bo čedalje agresivnejša tobačna industrija najstnike in mlade odrasle še naprej privabljala k uživanju tobaka,« je dejala generalna direktorica WHO Margareth Chan.

Uporaba tobaka naj bi v 20. stoletju povzročila smrt kar 100 milijonov ljudi. Če ne bo prišlo do kakšne dramatične spremembe, bo seštevek za to stoletje narasel na milijardo, je opozorila WHO.

Popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja

»Vemo, da učinkuje le popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja,« je na konferenci povedal direktor oddelka za preprečitev neprenosljivih bolezni pri WHO Douglas Bettcher.

»V državah, ki so uvedle popolne prepovedi skupaj z drugimi ukrepi za nadzor tobaka, so dosegli zmanjšanje porabe tobaka na polovico v samo nekaj letih,« je dejal.

V poročilu so še zapisali, da ima od omejevanje kajenja korist kar 2,3 milijarde ljudi iz 92 držav, kar je kar dvakrat več kot pred petimi leti. Ta številka pa še vedno predstavlja zgolj tretjino svetovnega prebivalstva, so še zapisali.