Poslanci so predlog zakona sprejeli s 127 glasovi za in 31 proti, potem ko so je razprava o 165 dopolnilih zadnja dva dneva zavlekla v pozne večerne ure. Vlada v spodnjem domu parlamenta uživa veliko večino, zakon so podprli tudi nekateri člani opozicije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon z naslovom Zaščita življenja med nosečnostjo se sedaj sedaj seli v zgornji dom parlamenta, kjer ima konservativno-socialdemokratska vlada prav tako večino. Če bo sprejet, ga bodo poslali k predsedniku države Michaelu D. Higginsu, ki ga lahko bodisi podpiše bodisi napoti na ustavno sodišče, če meni, da je v nasprotju z ustavo.

Zakonodajo sprožila smrt 31-letnice

Zakonodaja o splavu je postala osrednje tema razprave, potem ko je lani oktobra v bolnišnici v Galwayu umrla 31-letna indijska zobozdravnica.

Prizadevala si je za prekinitev nosečnosti, potem ko so ji zdravniki povedali, da se je pri njej začel spontani splav, a so prošnjo zavrnili, ker tedaj njeno življenje še ni bilo ogroženo, plodu pa je še vedno bilo srce. Nekaj dni po splavu je nato umrla zaradi zastrupitve krvi. Vlada je obljubila, da bo ukrepala.

Predlog zakona, ki ga je nato vložila v parlamentarno proceduro, dovoljuje splav v okoliščinah, ko zdravniki ugotovijo, da obstaja dejanska in velika grožnja za življenje matere in ni zgolj ogroženo njeno zdravje.

Poleg tega dovoljuje prekinitev nosečnosti tudi v primeru, ko en porodničar in dva psihiatra soglasno ugotovijo, da obstaja nevarnost, da si bo nosečnica vzela življenje.

To določilo je še posebej razdelilo Irce, pri čemer so nekateri prepričani, da bo vodilo k bolj liberalnemu režimu odločanja o splavu v državi.

Na ulicah na tisoče nasprotnikov zakona

Okoli 35.000 nasprotnikov zakona se je minulo soboto zbralo na ulicah Dublina. Premier Enda Kenny je tudi razkril, da je prejel več žaljivih pisem, napisanih s krvjo.

Po drugi strani pa nekateri trdijo, da je pravica do splava še vedno preveč omejena in ne vključuje primerov, ko so ugotovljene nepravilnosti ploda, in nosečnosti, ki so nastale zaradi posilstev.

Kenny poslancem svoje stranke Fine Gael ni dovolil lastne izbite glede glasovanja, se je pa kljub temu za glas proti odločila ministrica Lucinda Creighton, ki je nato nemudoma odstopila s položaja. Prav tako so jo izključili iz stranke, kot pred tem že štiri druge poslance, ki so proti zakonu glasovali v predhodni fazi.

Podatki, ki jih je v četrtek objavila Velika Britanija, sicer razkrivajo, da se je na prekinitev nosečnosti v Anglijo ali Wales lani odpravilo 3982 Irk, vključno s 124, mlajšimi od 18 let. Med letoma 1980 in 2012 pa se jih je za ta korak odločilo vsega skupaj 150.000.