Letošnji Ljubljana festival je v polnem zagonu. V dobrih dveh tednih je, kot poudarja direktor festivala Darko Brlek, na svoje dogodke privabil že več kot trideset tisoč obiskovalcev, v kratkem pa se že obetajo novi programski posladki, saj bo prihodnji četrtek Križanke zapolnil projekt Flamenko in poezija izvrstne španske plesalke Maríe Pagés, v kratkem prihaja tudi Zbor Mihail Ivanovič Glinka, medtem ko bo konec meseca v Križankah prvič letos nastopil Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z Valerijem Gergijevom na čelu.

Že danes pa se v Viteški dvorani Križank odpira razstava del, nastalih na 16. Mednarodni likovni koloniji, ki se je je udeležilo osem umetnikov iz Slovenije, Avstrije, Irske, Nemčije in Slovaške, med katerimi je morda po prepoznavnosti nekoliko izstopajoče ime irski slikar Michael Bulfin. Selektor kolonije Tomo Vran meni, da je Pergola v Križankah že tako navdihujoče okolje za slikarje, medtem ko razne glasbene vaje in generalke na tamkajšnjem odru samo še bolj stimulirajo njihovo ustvarjalnost. V teh dneh je v okviru festivala potekala tudi likovna delavnica za otroke, med 22. in 24. julijem si najmlajši lahko obetajo še glasbeno-gibalno delavnico Ritem v gibanju, v času, ko bo festival gostil muzikal Briljantina, pa še plesno-pevsko delavnico.

Prav tako se danes s koncertom Slokar kvarteta pozavn začenja izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar. Pod njenim okriljem bo več kot dva tedna znanje za različne inštrumente, koncertne mojstre in dirigiranje nabiralo 250 glasbenikov iz 29 držav. Mladi glasbeniki se bodo mojstrili pod vodstvom 24 profesorjev in devetih pianistov, ki sicer poučujejo na elitnih glasbenih šolah in tako v svetovnem merilu sodijo v sam pedagoški vrh. Ob koncu mojstrskih tečajev bodo udeleženci pridobljeno znanje prikazali na koncertih v Slovenski filharmoniji, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter v Viteški dvorani Križank.sk