Odprto pismo Janezu Janši!

Tega niti v najinih osebnih stikih – k vam sem kot k obrambnemu ministru RS hodila urejat posthumni status svojega moža – niste nikoli zanikali. Da ste bili s Tonijevim sodelovanjem seznanjeni, ste javno potrdili tudi v oddaji TV Slovenija. Čeprav ste v njej javnost zavajali z drugačnimi izjavami kot v knjigi Premiki. Citiram vašo izjavo: »To je bil psihološki preobrat predvsem v smislu tega, da je sestava, da so moštva TO in policije spoznala, da sovražnik v zraku ni neranljiv. /…/ Šele potem ko so bile uporabljene rakete, je eden padel dol. Na žalost je bil v tem helikopterju Slovenec, s katerim smo imeli prej kontakte. Dogovorjeno je bilo, da bo prestopil, pa se takrat očitno ni mogel odločiti. Ampak vendarle, s tem je bil presežen, presežena ta psihološka pregrada.«

Tudi glede na te vaše trditve je težko razumeti, zakaj jih niste upoštevali niti ob prvem niti zdaj, ob drugem ponatisu Premikov junija letos, čeprav sem vas to že prosila pred toliko leti. Nasprotno, svoj prvotni zapis v Premikih, v katerem mojega moža niti ne poimenujete, kaj šele da bi omenjali njegovo sodelovanje s takratnimi slovenskimi obrambnimi strukturami, objavljate vedno znova. In zapišete celo: »Ob 19.20 Ljubljana, Rožna dolina: TO sestreli helikopter, ki je dvakrat nizko preletaval predsedstvo Slovenije.«

Zaradi pietete do mojega moža Tonija Mrlaka vas zato znova, tokrat javno, pozivam, da prekličete navedene netočnosti in se ogradite od svojih dosedanjih trditev. Saj je Toni Mrlak ostal v JLA prav zaradi načrtovanega preleta helikopterjev na slovensko stran.

Zato je skrajno žaljivo, a tudi neresnično o njem govoriti, da »je bilo dogovorjeno, da bo prestopil, pa se takrat očitno ni mogel odločiti«. Razen tega zelo dobro veste, da z gazelo na svojem zadnjem poletu ni preletaval poslopja Predsedstva RS. Kar med drugim potrjujejo tudi priče in dokumenti, ki jih je zbrala moja sestra Draga Potočnjak in so objavljeni v knjigi Skrito povelje (Založba Sanje, 2013). Zakaj torej še kar naprej vztrajno obnavljate in objavljate svoje zapise ter spise, ki ne ustrezajo dejstvom in resničnim dogodkom, čeprav ste z vsem zelo natančno seznanjeni?

Je mogoče, da tudi zato, ker ste 27. junija 1991 podpisali povelje o sestrelitvi vseh helikopterjev JLA, čeprav ga ne bi smeli, saj kaj takega niti ni bilo v vaši pristojnosti? In ker niste, kljub temu da ste dobro poznali dejstva, iz povelja izvzeli brniške gazele, ki naj bi preletele na slovensko stran, in ste s svojim namigom Krkoviču ta prelet mojemu pokojnemu možu preprečili!?

Emilija Mrlak, Ljubljana