Moctar Dembele iz Burkine Faso in Gerard Niyondiko iz Burgundija sta uporabila lokalna zelišča in naravne sestavine, iz katerih sta ustvarila milo, ki naj bi odganjalo oziroma ščitilo pred piki komarjev in tako preprečili malarijo, poroča BBC. Milo sta poimenovala »Faso Soap« ali Fasoap, za inovativni izum pa sta dobila 25.000 dolarjev nagrade, ki sta jih osvojila na tekmovanju Global Social Venture (GSVC) aprila letos. Tekmovanje, s katerim so začeli MBA študentje z univerze Berekley, je globalno tekmovanje z namenom pomagati bodočim mladim poslovnežem pri tem, da svoje ideje spremenijo v posel, ki bo imel pozitivno korist za širšo družbo. Fasoap je narejen iz karitejevega masla, olja limonine trave in še nekaterih drugih sestavin, ki pa so skrivnost.

Približno polovica sveta ogrožena zaradi malarije

»Po uporabi mila to pusti na koži vonj, ki odbija komarje,« pojasni Niyondiko, ki skupaj z Dembelejem študira na mednarodnem inštitutu za vodo in okoljsko inženirstvo v glavnem mestu Burkine Faso Ouagadougou. »Poleg tega pa odpadna voda od umivanja s tem milom vsebuje snovi, ki preprečujejo razvoj ličink komarjev. Sanitarni problem v Afriki je namreč eden ključnih razlogov za razvoj komarjev, ki prenašajo malarijo.« Kot poroča svetovna zdravstvena organizacija je približno polovica sveta ogrožena zaradi malarije. Vplive bolezni pa je najbolj občutiti v najbolj revnih državah. V letu 2010 so zabeležili približno 660.000 smrti zaradi malarije, 90% teh se je zgodilo v podsaharski Afriki, večinoma so bile žrtve otroci do petega leta starosti.

Milo, ki je hkrati repelent in si ga bo lahko privoščila večina prebivalcev

V številnih teh državah, poleg tega, da zahteva visoko število žrtev, malarija tudi težko obremenjuje ekonomijo. Proračuni gospodinjstev se šibijo zaradi visokih stroškov za zdravila in zdravljenje, plačevanje zdravnikov in transport v klinike. Marginalne skupnosti so tako zaradi slabše produktivnosti in nižjega prihodka zaradi bolezni ujete v začaran krog revščine. Državni skladi se izčrpavajo zaradi plačevanja zdravstvenih ustanov in raziskovalnih programov. Niyondiko pravi, da bo njuno podjetje, ki proizvaja anti-malarijsko milo, ki se imenuje Faso Soap, pomagalo pri reševanju teh problemov. »V naši državi večina populacije živi pod pragom revščine,« pojasnjuje in dodaja, da si večina ljudi ne more privoščiti, da bi redno kupovala zdravila in druge preventivne pripomočke kot so anti-malarijska krema, razpršilo in zaščitne mreže. »Zato sva naredila repelent in milo, ki bo dostopno in si ga bo lahko privoščila večina prebivalcev, glede na to, da je milo osnovni izdelek in prebivalcev ne bo dodatno finančno obremenil,« je še povedal Niyondinko.

Dokaz, da Afričani lahko sami rešujejo svoje težave

Ekipa sedaj dela na optimizaciji mila s pomočjo kliničnih testov, njihov cilj pa je, da bi ga na trg poslali do leta 2015. S prodajo pa naj bi začeli prav v Burkini Faso.

»Naš cilj je da pride do širše distribucije mila v podsaharski Afriki in v drugih delih sveta, ki jih je prizadela malarija,« še dodaja Niyondiko. 35-letni Niyondiko in 22-letni Dembele sta na natečaju premagala kar 650 drugih prijavljenih iz 40 različnih držav. Njuna zmaga je še posebno sladka zato, ker sta prva Afričana, ki sta osvojila to nagrado. »To, da sva zmagala, kaže tudi na to, Afričani lahko sami rešujemo svoje težave,« je zaključil Niyondiko.