Na razpis za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice se je prijavilo osem kandidatov. Kot je po današnji seji sveta zavoda v izjavi za medije pojasnil predsednik sveta France Cukjati, je pet kandidatov izpolnjevalo pogoje, štirje pa so članom sveta danes tudi predstavili svoj program.

Med njimi je bil tudi Vrhunec, ki je po Cukjatijevih besedah dobil največ glasov, a ne dovolj. Vrhunec je v drugem krogu tajnega glasovanja, ko se je pomeril z ekonomistom Francem Žmavcem, dobil štiri glasove, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Za izvolitev bi Vrhunec potreboval šest od enajstih glasov, pojasnjuje predsednik sveta. Imen ostalih prijavljenih kandidatov Cukjati ni želel povedati.

Vrhunec v prihodnje vršilec dolžnosti

Svet UKC Ljubljana, v katerem imajo večino članov predstavniki ustanovitelja - države, je tako danes sklenil, da bo Vrhunec v prihodnje zavod vodil kot vršilec dolžnosti, in sicer do izbire novega direktorja oziroma največ za eno leto. Ta odločitev po besedah Vrhunca pomeni, da očitno še ima zaupanje članov sveta v njegovo vodenje zavoda in njegov program, saj bi bila v nasprotnem primeru odločitev drugačna. Ob tem je dodal, da ni najboljše, če skoraj celotno vodstvo bolnišnice sestavljajo vršilci dolžnosti. Kot vršilka dolžnosti namreč svojo funkcijo opravlja tudi strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup.

Vrhunec napoveduje, da bo tudi v prihodnje delal v korist UKC Ljubljana in njegovega poslanstva, ki je zagotavljati javne zdravstvene storitve slovenskim državljanom.

Kot ocenjuje, je pretekla štiri leta delal zelo dobro in je sposoben zavod dobro voditi še štiri leta. "Kar se tega tiče ima lahko v mene vsak minister zaupanje," je dejal Vrhunec.

O vnovični kandidaturi mora razmisliti

O svoji vnovični kandidaturi na novem razpisu mora Vrhunec, kot je dejal, še razmisliti. Obenem pa pravi, da glede na njegovo dosedanje delo in njegov program, ki ga je tudi strokovna komisija, ki je vodila razpisni postopek, ocenila kot dobrega, ne vidi razloga, da se ne bi prijavil.

Vrhunčevi odnosi z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem so se zaostrili po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije glede programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Komisija je namreč ugotovila nesmotrno porabo denarja pri omenjenem programu, zato je Gantar Vrhunca pozval k odstopu in napovedal, da bo svetu zavoda predlagal njegovo razrešitev, če sam ne bo odstopil.

Vrhunec ni odstopil, podprl pa ga je tudi svet UKC Ljubljana. Ta je namreč ugotovil, da je bil program otroške srčne kirurgije sicer pomanjkljivo voden, a niso ugotovili znakov o namernem koruptivnem dejanju, zato so ocenili, da ni potrebna uvedba disciplinskih postopkov.

Gantar: V UKC je treba veliko narediti

Po mnenju ministra Gantarja je svet UKC Ljubljana glede na prijavljene kandidate izbral primerno rešitev. Kot je dejal v izjavi za medije po sestanku pri predsednici vlade Alenki Bratušek o stanju v zdravstvu, je treba v kliničnem centru kar veliko narediti, poslovanje zavoda se je v prvih mesecih leta "močno poslabšalo". "Mislim, da je zato po eni strani priložnost za vršilca dolžnosti, da naredi kakšen korak več, po drugi strani pa je seveda tudi odprta možnost za nove prijave, ko bo do novega razpisa prišlo," je pojasnil minister.

Člani sveta UKC Ljubljana so danes odločali tudi o glavni medicinski sestri, po Cukjatijevih besedah so soglasno podprli zdajšnjo glavno medicinsko sestro Erno Kos Grabnar.