Pot do te ustanove se je na koncu še malo podražila, kar samo dokazuje, kako dragocena je knjiga za Kranj, Prešernovo mesto. Kajti ko je na oblast prišel župan Mohor Bogataj, je knjižnico podražil za milijonček in pol. Prejšnji župan Damijan Perne ni bil za tako drago knjižnico in tega zneska ne bi plačal. Komu? Ja tistemu, ki ga je nekoč župan Mohor izbral za graditelja in s katerim je vedno odlično sodeloval, župan Damijan pa malo manj. En župan je torej podražitvi nasprotoval, drugi pa jo je plačal. Ne sam, iz žepov tistih, ki so in bodo obiskovali knjižnico. Podjetnik, ki je denar prejel, se ni pritožil, malce so bili jezni podizvajalci, ker niso bili poplačani, a to je že zgodba za klasični roman naše stvarnosti.

Pa je šel pred dnevi Mohor Bogataj spet v knjižnico. Ker veliko bere, ker mu je všeč ustanova, ki jo je tako sproščeno še malo podražil za svoje davkoplačevalce. In kaj se mu je pripetilo? O groza in strah in še kaj: ugotovil je, da je letna članarina 14 (štirinajst) evrov. In potem je zavil še k enemu od lokalnih trobil na redni obisk in svoje občane takole razveselil: »Članarina pa je čisto prepoceni za tako lepo in moderno knjižnico! Je najcenejša daleč naokoli in predlagal bom, da jo povišajo na 20 (dvajset) evrov. Toliko plačajo ljudje v podobnih knjižnicah!« Modra misel, lepo povedano.

Kranjčanke in Kranjčani so lahko na župana ponosni. Najprej je svojemu dobremu znancu in partnerju omogočil, da je knjižnico podražil za dober milijon in pol. Zdaj pa bo župan podražil za skoraj polovico še članarino! In zakaj take podražitve? Zato, da bodo Kranjčani končno dojeli, da je knjižnica draga in knjiga (četudi izposojena) še dražja. Potem bodo dojeli, da živijo v dragem jim mestu, kjer jim vlada dragi jim župan. Ki od svoje plače seveda lahko plača tudi za polovico dražjo članarino. Ker mu to plačo plačajo (tako kot knjižnico in knjige) njegovi ljubi občani in občanke! Zato je njihov – najdražji…

Po mestu je včeraj zavladalo veselje. Glasno in vzneseno so ljudje komentirali nekaj neverjetnega: župan je nekaj naredil – podražil bo članarino v knjižnici! Kajti niti najbolj vestni kronisti njegovih dosežkov v tem mandatu se niso mogli spomniti niti enega!? Župan Mohor jih je s kandidaturo namreč osrečil tako, da ni imel programa, ker ga ni potreboval. Potem je tudi vladal (skoraj tri leta že) brez kakega posebnega seznama, česa se bo lotil. Ko pa se je lotil česa prav na hitro, so mu naprtili sodno preiskavo.

Zdaj je župan jasno nakazal svoj program in njegovo vsebino. Ljudem podražiti članarino za knjižnico za polovico je logično. Ker jim je župan prej podražil knjižnico, je prav, da zdaj plačajo vsak svoj košček občutka, kako drag jim je Kranj z županom vred.

Župan Mohor trdi, da je sedanja članarina smešna. Ker ima knjižnica 19.000 (devetnajst tisoč) članov, je logično, zakaj jim gre na smeh ob vsem, kar se okoli njih dogaja. Smejijo se, ker lahko berejo za tako smešno članarino. Zato jo bo župan povišal. Da jim ne bo šlo več na smeh. Ker je smeh nalezljiva stvar in bi se ljudje začeli smejati tudi oblasti ali bognedaj županu. Mohor Bogataj jih bo tega zdaj odvadil. Sam pa bo zlahka plačal »povišek«, ker mu gredo smešne stvari na živce. In ker je na najboljši poti, da se kmalu v njegovem mestu nihče več ne bo smejal. Razen njega.