Kot strela z jasnega je udarila novica, da KZS odpoveduje predstavitev Ljubljane kot gostiteljice prvenstva, in nato novo sporočilo MOL, da predstavitev vendarle bo. Kasneje se je izkazalo, da so nesoglasja med omenjenima stranema precej globoka in nikakor ne nedolžna. Ključni zadevi, ki ju KZS očita MOL, sta nerešena višina sofinanciranja evropskega košarkarskega prvenstva in priprava dvoran za prvenstvo skladno z zahtevami evropske zveze (FIBA Europe). MOL odgovarja, da bo dogovorjeno obveznost v višini 567.833 evrov upoštevala in skladno z njo izvedla vse aktivnosti, potrebne za izvedbo prvenstva, ter še, da so Hala Tivoli in Stožice pripravljene za uspešno izvedbo dogodka. V to, kdo ima prav in kdo ne, se ne bomo spuščali, a jasno je, da obračunavanje v javnosti ne koristi nikomur.

Tako KZS kot MOL bi se morali v tem primeru ozreti k praksi v tujini, kjer se podobne zadeve do zadnjega, če se le da, skrivajo pred javnostjo in uredijo v tišini, ne pa da pereta umazano perilo prek medijev in s tem poskušata vršiti pritisk druga na drugo. S tem tudi dajeta kost v glodanje vsem negativnežem in kritikom, ki od prvega dne nasprotujejo organizaciji evropskega prvenstva v Sloveniji, in si poleg tega tudi kvarita ugled v javnosti. Dejstvo je, da bi morale biti zadeve, ki naj bi bile med KZS in MOL še vedno odprte oziroma predstavljajo jabolko spora, podpisane in dogovorjene že vsaj mesece nazaj, ne pa da se ključna vprašanja financiranja prvenstva in organizacije rešujejo tik pred zdajci. Pa še to na izredno neodrasel in otročji način, ko so na primer predstavniki KZS sporočilo z odpovedjo predstavitve poslali MOL, nato pa se več kot pol dneva na klice vodilnih iz slovenske prestolnice sploh niso oglašali.

Tako vse skupaj na prvenstvo – še preden se je sploh začelo – meče slabo luč, zagotovo pa bodo zdrahe med KZS in MOL našle prostor v medijih tudi v tujini, kar za evropsko prvenstvo v Sloveniji zagotovo ni spodbudno. Ker košarkarski navdušenci z nestrpnostjo odštevajo dneve do začetka velikega športnega spektakla in bi raje kot o sporih in nedorečenih zadevah brali in poslušali o reprezentančnem dogajanju, bo za dobro vseh vpletenih zagotovo najbolje, da še zadnjič sedejo za skupno mizo in odprte zadeve dorečejo brez fige v žepu ter zapisano zapečatijo s podpisi. A vprašanje je, kako velika zamera je od ponedeljka do danes nastala med sicer košarkarskim navdušencem in od prvega dneva velikim podpornikom evropskega prvenstva v Sloveniji, županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, in veljaki na KZS ter kakšne posledice bo imela v sedanjosti in tudi prihodnosti.