Predsednik ECB Mario Draghi je v preteklem tednu napovedal nadaljevanje spodbujevalnih monetarnih ukrepov, kjer je z nekoliko bolj odločno retoriko dal trgom signal, da bodo obrestne mere ostale nizke vse do umiritve oziroma zmanjšanja verjetnosti negativnih scenarijev. Razlog za vodenje stimulativne politike so rastoče obrestne mere držav območja evra, kar škodi gospodarskemu okrevanju, ter še vedno prisotna tveganja negativnih scenarijev v nekaterih, predvsem perifernih evrskih državah.

Od zasedanja zveznega odbora za odprti trg v ZDA sredi tedna vlagatelji načeloma ne pričakujejo bistvenih sprememb v pogledu ameriške centralne banke FED na ekonomsko situacijo v državi. Od zadnjega zasedanja FED namreč ni minilo veliko časa, vmes pa so vlagatelji največ pozornosti namenjali prav načinu in času začetka krčenja spodbujevalne monetarne politike. Kitajska je v tem tednu postregla s precej slabšimi makroekonomskimi podatki. Objavljeni podatki o kitajskem izvozu ter uvozu so razočarali napovedi analitikov, saj se je izvoz junija na letni ravni skrčil za 3,1 odstotka, uvoz pa za 0,7 odstotka. Slabši podatki so med vlagatelji oživili nekaj upanja, da bo kitajska centralna banka skušala z znižanjem obveznih rezerv spodbuditi gospodarsko rast. Scenarij pa vseeno ni tako verjeten, saj objavljeni statistični podatki za inflacijo kažejo, da je ta na letni ravni junija znašala 2,7 odstotka, medtem ko je večina analitikov napovedovala 2,5-odstotno rast.

Vlagatelji se bodo prihodnje dni osredotočali predvsem na objave četrtletnih rezultatov, ki jih je že objavil največji svetovni proizvajalec aluminija Alcoa. Ameriški proizvajalec aluminija je v ponedeljek odprl sezono objav poslovanja podjetij v drugem četrtletju letošnjega leta, in to z mešanim rezultatom. Izguba je bila krepka in je dosegla skoraj 120 milijonov dolarjev, vendar pa je bila posledica enkratnih stroškov, brez katerih bi podjetje poslovalo z dobičkom.