Zaenkrat še ni jasno, ali je Snowden že sprejel kakšno ponudbo za azil, poleg tega pa tudi ni znano, kako naj bi do države, ki ga je pripravljena zaščititi, sploh prišel. Špekulacije se osredotočajo na Venezuelo, ki je bila prva, ki je Snowdnu ponudila azil. Venezueli sta sledili še Bolivija in Nikaragva.

Včeraj je ruski politik prek twitterja sporočil, da je Snowden ponudbo Venezuele sprejel, vendar je pozneje sporočilo zbrisal, pa tudi Wikileaks, ki Snowdnu pomaga pri iskanju azila, je to prek twitterja zanikal.

»Strani, ki se jih to tiče, bodo zadevo objavile, ko bo čas za to,« so sporočili pri Wikileaksu. »Takrat bomo objavo potrdili tudi mi.«

Če bo Snowden sprejel ponudbo, bo to rešilo en del problema, odprlo pa se bo naslednje poglavje – kako priti iz Moskve do Caracasa? Vsekakor se bo treba izogniti zračnemu prostoru ZDA in njihovih zavezniških držav, piše CNN.

Preberite še: Države Latinske Amerike še vedno razburjene zaradi ravnanja evropskih držav

Snowden ničesar ne obžaluje, Rusiji in Kitajski ni izdajal informacij

Edward Snowden se ne boji in ne obžaluje svojih razkritij spornega ameriškega programa nadzora nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami. Zagotavlja tudi, da ruski in kitajski vladi ni predal nobenih informacij, je sporočil novinar britanskega časnika Guardian.

Američan Glenn Greenwald, ki je v britanskem Guardianu prvi objavil Snowdnova razkritja, se je danes razgovoril o Snowdnu. "Nestrpen je glede naslednjega koraka, a se počuti resnično dobro zaradi razprave, ki jo je odprl," je dejal Greenwald, ki je s Snowdnom po lastnih navedbah nazadnje govoril v torek.

"Je zelo miren, brez vsakega strahu in vsekakor srečen zaradi odločitev, ki jih je sprejel," besede novinarja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuela logična izbira?

Kljub informacijam, s katerimi razpolaga, Greenwald ne ve, v katero državo se bo zatekel žvižgač, ki ga lovijo ZDA. Dejal pa je, da se Venezuela zdi "logična" izbira.

"Z njim nisem govoril o načrtih glede azila, ne vem, kaj načrtuje v zvezi s tem," je dejal 46-letni Greenwald. "Meni se zdi Venezuela najbolj logična izbira, saj je večja in močnejša kot drugi dve državi, ki sta ponudili azil, in ga bo sposobna zaščititi," je pojasnil.

Sicer je Guardianov novinar še poudaril, da je Snowden zavrnil predajo zaupnih informacij kitajskim ali ruskim obveščevalnim službam. Nobena od dveh držav tudi ni uspela pridobiti vsebine njegovih prenosnih računalnikov.