Sedaj so postavljeni temelji, Mladinska knjiga pa bo še naprej razvijala svojo e-ponudbo, je na današnji predstavitvi pojasnil Kovač. Predvidoma v enem letu nameravajo v založbi tako urediti nakup z enim klikom, ko se bo izčistil knjižnično-založniški model nameravajo razviti knjižnično izposojo, pripravljajo pa tudi prvi učbenik v formatu epub 3, vendar bo obseg učbeniškega gradiva odvisen tudi od ministrstva za šolstvo.

Pri Mladinski knjigi so z e-knjigarno čakali tri leta, ker verjamejo, da so premajhni in si ne morejo privoščiti dragih napak. Pred nekaj več kot letom dni pa se je v e-založništvu zgodil pomemben preobrat, saj so se pojavile bralne aplikacije in podjetja, ki proizvajajo "sestavne dele" za tovrstne knjigarne in jih po naročnikovih željah tudi sestavijo.

Kot je poudaril Kovač, so se pri razvoju e-knjigarne pojavile nekatere težave. Proizvodni stroški e-knjig so praktično enaki proizvodnim stroškom tiskanih knjig, saj elektronske knjige niso obdavčene z nižjo stopnjo DDV, avtorske pravice, predvsem pri prevodnih delih, pa so še enkrat dražje kot pri tiskanih knjigah.

"Vse kar prihranimo pri tem, da odpade tisk, se pri elektronskih knjigah porabi za davek in avtorske pravice," je dejal Kovač in dodal, da bodo zgradbo e-knjigarne gradili počasi, se učili na napakah drugih in se zavedali, da bo "ta hiša, glede na svet tiskanih knjig, stala na glavi".

Kot je glede delovanja spletne trgovine in aplikacij pojasnil vodja spletnega poslovanja Mladinske knjige Robert Volčanšek, se mora uporabnik registrirati, nato pa lahko brska po izbiri in si knjige nalaga na svoje naprave ali pa jih hrani v oblaku.

Poudaril je, da iskalnik po e-knjigah poleg klasičnega brskanja po avtorjih, naslovih in ključnih besedah, omogoča tudi brskanje po vsebini knjig.

"Na nek način je naš iskalnik revolucionaren. Omogoča iskanje po celotni vsebini knjige. Lahko izberemo specifičen pojem, ki nas zanima, iskalnik pa pokaže, v kateri knjigi se ta pojem pojavlja, kolikokrat je uporabljen ter kateri avtorji o tem pišejo," je povedal.

Mladinska knjiga je svojo e-knjigarno razvila v sodelovanju s podjetjem Impelsys.