A že preden sta šli Riba 1 in Riba 2, ponosa in zaščitna znaka izolskega ribištva, v razrez, se je v tamkajšnji tovarni konzerv govorilo, da je sardina tista sardela, ki je ravno prav velika za v pločevinko. Oziroma da je sardela sveža ali na žaru pečena riba, sardina pa je njena sorodnica v konzervi. Tej debati menda nikoli niso prišli do dna, zaradi nje se je že zgodil kakšen manjši gostilniški pretep, znano pa je menda vsaj to, da so sardine dobile ime po otoku Sardinija in ne obratno. Med sardinami, sardelami in sardoni je razlika bržkone samo v velikosti, po okusu pa bi jih težko ločili. V vsaki ribiški krčmi jih najdemo na začetku jedilnega lista, bodisi marinirane kot hladno predjed ali sveže pečene na žaru oziroma ocvrte. Lahko bi rekli, da so poceni in okusna mornarska jed, h kateri se še najbolj prileže dober domač kruh. Nekateri trdijo, da gre za najstarejšo vrsto hitre prehrane. Odpreš konzervo in obrok je pripravljen. Zlasti Portugalci, ki so okoli konzerviranih sardin zgradili večidel svojega turizma.

Marinirane hladne sardele

Potrebujemo 400 g sardel, 1 paradižnik, 1 limono, morsko sol, sveže zmlet beli poper. Za marinado še 3 mlade čebule, 3 žlice olivnega olja, 1 dl suhega belega vina, morsko sol, 1 lovorjev list, 2 vršička rožmarina, sveže zmlet poper, 5 dl vode, nekaj strokov česna, peteršilj. Za oblogo še paradižnik.

Sardelam odstranimo glave (iz slednjih, česna in peteršilja skuhamo juho) in jih temeljito očistimo, oplaknemo in posušimo. Čebulo očistimo in beli del zrežemo na kolesca. Precejeni ribji juhi dodamo vino, pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Sardele spečemo na segretem žaru. Pečene blago začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom, potem pa jih zložimo v manjši pekač. Za marinado v ponvi na olivnem olju zlato rumeno popražimo beli del čebule. Zalijemo jo z mešanico juhe in vina. Dodamo sol, poper, lovorjev list in rožmarin, prevremo in odstavimo. Z vročo marinado prelijemo pečene sardele, ki jih mariniramo vsaj toliko časa, da se sestavine ohladijo, še bolje pa 24 ur v hladilniku. Na krožnike razdelimo del čebule iz marinade. Na čebulo razdelimo ribe, ki jih prekrijemo s preostalo čebulo oziroma marinado. Na vrh položimo olupljeno, na kolesca zrezano limono, jed pa obložimo z narezanim paradižnikom. Ponudimo z dobrim svežim ali opečenim domačim kruhom, rahlo natrtim s česnom in pokapljanim z ekstra deviškim olivnim oljem.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.