Koper. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je včeraj pri koprskem županu Borisu Popoviču opravil izredni nadzor, ker smo v Dnevniku zapisali, da njegov svetovalec Sebastjan Jeretič in v občinski službi za stike z javnostjo ne vedo, ali je hospitaliziran in kje je, čeprav mu je bila bolniška z odločbo podaljšana do petka. Zapisali smo, da je po naših neuradnih informacijah – te smo preverjali tudi na občini – na dopustu v tujini, kar pa se je izkazalo, da ne drži. Zdravnica, ki je včeraj obiskala Popoviča, je ugotovila, da je doma. Vsaj tako so včeraj sporočili iz občinske službe za stike z javnostjo, kjer še dan prej niso vedeli, kje je njihov župan, čeprav smo jih to večkrat vprašali.

Z vprašanji, kdaj in ali sploh lahko nekdo med bolniškim dopustom odide v tujino in ali so v treh mesecih preverjali Popoviča, smo se obrnili tudi na koprski zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Direktorica Damjana Jelačin Ivanovič nam je pojasnila, da pri Popoviču v zadnjih treh mesecih niso opravili nadzora, povedala pa nam je, da so se za nadzor odločili ravno včeraj, in to zaradi našega poročanja. Vendar nam o ugotovitvah ni smela ničesar povedati, dokler postopek ni končan. Pojasnila je, da je v njihovih odločbah, s katerimi županu podaljšujejo bolniško, zapisano, da mora biti pacient doma ali v zdravstvenih ustanovah, prosto so lahko giblje le, če mu osebni zdravnik to izrecno dovoli.

Popovič je tako do petka na bolniški, potem pa se začnejo enomesečne sodne počitnice. Ker ne gre za priporno zadevo, se sojenje za kaznivo dejanje zlorabe položaja za Rumeno noč do sredine avgusta ne more začeti, primer pa zastara 3. oktobra. Jasno je, da sodnik v mesecu in pol ne bo mogel izpeljati celotnega sojenja skupaj s pravnomočno sodbo, zato Popovič odločitve sodišča očitno ne bo dočakal.

V tej zadevi je sodišče razpisalo 17 narokov, vendar je moralo zaradi Popovičeve hospitalizacije in predloženih zdravniških potrdil vse razpisane naroke preklicati. Zadnja obravnava je bila razpisana 2. julija, vendar so tudi to obravnavo zaradi Popovičevih zdravstvenih težav preklicali.