Poletne koncerte v Mestnem muzeju so si zamislili pri zavodu za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev IM.PULS ART, do 8. avgusta jih bo pet, vsakič v četrtek, vključno z jutrišnjim dnem, ko bo dogajanje v akustično odličnem atriju muzeja ob 21. uri zagnala mlada 19-letna glasbenica, kitaristka in pevka Ditka, ki je nase in na svojo muzikalnost že opozorila na nekaj koncertih. Koncerti v muzejskem atriju se zvrstno sicer gibljejo po različnih žanrih, to pa jih dela zanimive za širok krog poslušalcev.

Koprski odvod teh koncertov je projekt Poletni koncerti v Taverni Koper, kjer se bo v juliju in avgustu zvrstilo sedem koncertov, ravno tako ob četrtkih, z začetkom jutri ob 21. uri. Kot prvi bo nastopil Godalni kvartet Calisto. Sicer pa v organizaciji omenjenega zavoda nastaja še en koncertni poletni sklop, in sicer bodo že tretje leto zapored ob sredah ponujali Glasbene večere v Paviljonu na Kongresnem trgu Ljubljana. Začenjajo nocoj ob 21. uri pod naslovom So najlepše pesmi že napisane, o čemer se bo spraševala Alenka Godec, za klavirjem pa jo bo pospremil Miran Juvan.

Imajo zvesto občinstvo

Niko Houška iz IM.PULS ART pravi, da ponujajo koncerte za glasbene sladokusce ter ljudi, ki so odprti za različne glasbene sloge, v osmih letih so ponudili koncerte s klasično glasbo, eksperimentalne projekte, staro glasbo, jazz, etno, vse do zabavne glasbe in crossover projektov. »Našemu občinstvu, ki na moje veselje postaja že kar stalno, poskušamo predstaviti glasbeno ustvarjalnost v vsej njeni širini in lepoti in ob tem slediti programskemu vodilu: glasba se lahko deli zgolj na dobro ali slabo – ne glede na njen slog. Naš edini pogoj je, da so ustvarjalci vrhunski. To so lahko že uveljavljeni umetniki ali pa še mladi oziroma neznani, ki se šele potrjujejo. Vsako leto tako na enem izmed koncertov predstavimo glasbenika v vzponu – in to je letos Ditka,« pojasni Niko Houška.

Ditka bo jutri v mestni atrij s sabo pripeljala koroške glasbenike, sama prihaja iz Prevalj in že pri enajstih letih je posnela svoj prvi cede. Leta 2005 je s skladbo Album s slikami zmagala na otroškem festivalu Fens v Izoli, ta hip pa uglasbljuje angleška besedila ter pesmi slovenskih pesnikov, ki se bodo v jeseni znašli na cedeju. Ditka deluje tudi povsem avtorsko, njena pesem My guitar je bila leta 2011 opažena na britanskem tekmovanju UK Songwriting contest in se je v kategoriji ljubezenskih pesmi uvrstila v polfinale.

Samo vrhunski glasbeniki

Prihodnji četrtek koncertno žezlo prevzame violončelistka Karmen Pečar: ob pianistu Janu Severju bo igrala redko izvajano Poulencovo Sonato za violončelo in klavir, k čemur bo dodala še Mozarta, Schumanna in Martinuja. Sicer pa Pečarjevo poznamo že kot čudežnega otroka, ko je 13-letna debitirala z orkestrom Slovenske filharmonije in izvedla Elgarjev Koncert za violončelo in orkester. Drugi violončelist, ki se bo predstavil v ciklu, je Miloš Mlejnik, odličen solist, komornik in profesor, nastopil bo na četrtem koncertu 1. avgusta. Za klavirjem ga bo pospremil avstrijski pianist Erwin Kropfitsch, program pa sta naslovila Salut d'amour. Umetnika se bosta predstavila z izborom najlepših »encore« skladb (dodatkov) za violončelo in klavir, ki sta jih pred kratkim izdala na plošči v Avstriji.

Na tretjem večeru se bo s solističnim programom predstavil avstrijski pianist Gottlieb Wallisch, ki ga uvrščajo med najpomembnejše predstavnike dunajske klavirske šole in nadaljevalca dunajske pianistične tradicije, muzejski poletni večeri pa se bodo zaključili z Večerom muzikala in vsestransko Nuško Drašček, ki se bo podala na sprehod po West Endu.

»Atrij Mestnega muzeja se sicer ne more primerjati s pravo koncertno dvorano, saj mu manjka potrebna infrastruktura, je pa po drugi strani atmosfera na koncertih tako čarobna, da to odtehta vse te pomanjkljivosti,« še pravi Niko Houška. V prvih sezonah so bili koncerti brezplačni, v zadnjih pa so karte po deset evrov. »Lahko bi bile tudi višje, sploh glede na kakovost izvajalcev. Programe koncertov vendarle v prvi vrsti pripravljam z ljubeznijo, izvajalce pa resnično skrbno izbiram. Mislim, da poslušalci to cenijo. Na koncerte namreč prihajajo ljudje, ki ne potrebujejo visoke vstopnine kot garancijo za kakovosten glasbeni dogodek,« ugotavlja. Žal pa se je zgodilo, da Poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja Ljubljana tokrat Mestna občina Ljubljana ni podprla. »To je za nas kar problematično, saj je vstopnina nizka in si zaradi naše programske usmeritve tudi od ministrstva za kulturo ne moremo obetati nobene podpore. Koncerti so zanje namreč preveč 'populistični',« je nekoliko zaskrbljen organizator.

Kakovost selekcionira

Vsekakor pa je kakovost tista, ki vedno opravi selekcijo, in če so dogodki s strani poslušalcev dobro sprejeti, potem se splača truditi še naprej. Tudi v Kopru, kjer bodo – kot že omenjeno – v Taverni izpeljali kar sedem koncertov. Jutri bodo prvi nastopili mladi godalci iz kvarteta Calisto, program pa so naslovili Od glasbe Johanna Straussa do filmske glasbe. Koprske koncerte bo nadaljevala Nuška Drašček s pianistom Blažem Jurjevčičem in Večerom francoskega šansona 18. julija. EMŠO Blues band nastopi 25. julija, gre pa za starejše mladince, nekje med aktivno in upokojeno generacijo, ki igrajo glasbo svoje mladosti – blues in blues-rock. Izjemno zanimiv koncert bo 1. avgusta, ko se bo predstavil duet, ki ga sestavljata avstrijski violinist Igmar Jenner in slovenski harmonikar Borut Mori. Akademska glasbenika sta se spoznala na graški glasbeni akademiji, se združila v duet in kmalu pobrala ugledno avstrijsko nagrado World Music Award 2010. Rada imam tvoj kolač, gibanico, koromač bo 8. avgusta prepevala jazzovska pevka Mia Žnidarič, 22. avgusta se predstavi Vito Marence Flamenko Trio, 29. avgusta pa vokalna zasedba Katrinas. Tako Žnidaričeva kot pevke iz Katrinas praznujejo letos dvajsetletnico ustvarjalnega dela.

Koncertno dogajanje v paviljonu na ljubljanskem Kongresnem trgu pa bo nocoj, kot že rečeno, zagnala Alenka Godec. Celovečerne koncerte bodo ob sredah oblikovali še vokalni kvartet Vox Arsana, že omenjeni EMŠO Blues band, Vito Marence Framenko Trio in prva dama slovenskega jazza Mia Žnidarič, pa tudi Quatro Por Tango, Dixie Šok band ter odlični avstrijski »gipsy« kitarist Dinku Schneeberger s svojim triom.