Več restavracij, dva zunanja bazena, fitnes, košarkarsko igrišče, lepotilni in sprostitveni center, knjižnica, gledališče z atraktivnimi predstavami, diskoteka, igralnica, soba z video igricami, osem barov in različne prodajalne, vse to ponuja Harmonija, kot se v prevodu iz italijanščine glasi njeno ime. V Benetkah, od koder izpluje vsak petek popoldne na pot skozi vzhodno Sredozemlje, smo se vkrcali nanjo in zapluli dogodivščini naproti. Prijazno ladijsko osebje in križarka sta začela spletati nepozabno harmonijo.

Neslišno in mirno rezanje valov

Četudi prvi stik z ladjo zaradi njene veličine zbuja strahospoštovanje in se na začetku zdi, da se bo na devetih potniških palubah težko znajti, so lahko razumljivi načrti ladje izobešeni na vsakem koraku, prav tako je ladijsko osebje takoj na voljo za usmeritev. Torej, če se bojite, da se boste izgubili, je strah odveč. Prtljago oddate že ob vstopu v ladijski terminal, sledita prijava in vstop na ladjo. Osebje vas usmeri k vaši kabini, kjer vas pred vrati že čaka prtljaga. Vse teče gladko kot dobro namazan švicarski stroj. Ko ob uri izplutja zarohnijo motorji, so radovedni potniki priklenjeni na palubo in ponosno opazujejo, kako ogromna ladja pod njimi skoraj neslišno in mirno reže valove slavnega beneškega kanala Giudecca ter zbuja občudovanje na obali nekje daleč spodaj.

Budnica ladijskega sidra in oglašanja galebov

Ladja pluje tako neslišno in mirno, da kaj hitro pozabiš na dejstvo, da si na odprtem morju. Le vsako jutro te zbudi rohnenje motorjev, ko 60.000-tonska velikanka »parkira« v luki. Po dobro premišljenem načrtu plovbe ladja pluje večinoma ponoči, zato potnike vsako jutro razveseli pogled na nov kraj. Nato za tiste, ki jih kraj zanima (nekateri namreč ostanejo ves dan na palubi ob bazenu), sledi raziskovanja kopnega; nekateri se odpravijo v lastni režiji, drugi izberejo vodene izlete, ki jih ponujajo na ladji. Nekateri potniki izlete rezervirajo predhodno, prek interneta ali svoje potovalne agencije, brez težav pa se jih rezervira na ladji sami. Žal so izleti razmeroma dragi in lahko družinski proračun kaj hitro obremenijo v enaki meri kot križarjenje samo. Urnik zasidranja in izkrcanja v vsaki luki je točno poznan, potniki ga vsakodnevno prejmejo v kabino, v obliki ladijskega časopisa, s še drugimi informacijami o aktivnostih na ladji, in se ga morajo dosledno držati.

Kosilo “a la carte” ali pica ob bazenu

MSC Armonia ponuja dve notranji restavraciji, La Pergola in Marco Polo, ter zunanjo restavracijo Il Girasole, ki jo najdete ob bazenu. V prvih dveh strežejo odlično kosilo ali večerjo »a la carte«, če si želite obroka malo bolj na hitro in sproščeno, pa lahko poleg Il Girasola izberete samopostrežno restavracijo La Brasserie, ki ponuja vse od pic in hamburgerjev, ki jih obožujejo otroci, do mediteranskih specialitet in jedi z različnih koncev sveta. V restavracijah »a la carte« dvakrat na teden priredijo gala večer, ko je za gospode priporočeno oblačilo suknjič in dolge hlače, za dame pa obleka ali kostim. Naj omenimo, da ladja ponuja več »all inclusive« ponudb pijače; od prve, ki ob kosilu ali večerji omogoča brezalkoholno pijačo ali kozarec vina, do najbolj ekskluzivne, ki razveseli z brezplačnimi koktajli v vseh barih na ladji. Priporočamo tega in do konca križarjenja bo denarnica ostala nedotaknjena.

Predstava superljudi in izbor za kraljico morja

600 sedežev premore gledališče La Fenice, ki vsak večer z usklajenimi zvočnimi in svetlobnimi učinki napove nov spektakel. Nastopajoči so »superljudje«, ki presenečajo s cirkuškimi akrobacijami in navdušujejo s svojo fizično močjo. Ne manjkajo niti plesne in pevske točke, začinjene z razkošnimi kostumi. Od nenehnih aplavzov navdušeno občinstvo na koncu večera pečejo dlani. Vseskozi je prisotna tudi ladijska animacijska ekipa. Nikoli jim ne zmanjka idej za zbijanje šal in izvajanje skečev, učenje plesnih korakov, vodenje izbora za kraljico morja, iskanje talentov v MSC Faktorju. Če se vam zahoče samo objema, ni težav – v prostem času delijo tudi te. Animacijska ekipa v restavraciji popestri tematski italijanski večer in prispeva sladko presenečenje – sladoledne torte. Še preden se poleže navdušenje, animatorji goste ob glasbi dvignejo na noge in povabijo v plesni »vlakec«. Vsak večer lahko sicer gostje na ladji izbirajo glasbo po svojem okusu v različnih barih in diskoteki, dobro pa so obiskani tudi tematski zabavni večeri.

Kapitan povabi na koktajl in ples

Vrhovni poveljnik potujoče morske velikanke je Raffaele Iaccarino, ki ob vkrcanju goste na ladji pozdravi v petih različnih jezikih, naslednji večer pa z ličnim vabilom, dostavljenim osebno v kabino, povabi na koktajl izbrane goste; mladoporočence, ki na ladji preživljajo medeni teden, pare, ki so obnovili poročne zaobljube, ter povratnike. Aplavz izzove tudi gala ples, kjer se kapitan skupaj s svojimi možmi v belem, člani posadke seveda, na plesnem podiju zavrti z gostjami. Vsak, ki želi za spomin fotografijo s prvim možem ladje, lahko to tudi odnese domov.

Dopust za eminentne goste in tiste, ki ljubijo sproščenost

Ste mislili, da je križarjenje primerno le za premožnejše ali starejše ljudi? Kakšna napaka! Na ladji srečate veliko družin z majhnimi otroki, ki uživajo ob bazenih, na mini golfu, igrišču, na Nutella zabavi ali v organiziranem varstvu za različne starostne skupine (Mini, Junior, Young in Teens club). Brezskrbni starši si lahko ta čas, ko so otroci v dobrih rokah, privoščijo masažo, savnanje, obisk frizerskega salona, fitnesa ali preprosto brezskrbno posedajo na ležalnikih ob bazenu s koktajlom v roki. Na ladji z njimi uživajo tako mladoporočenci kot stari zakonci, tisti, ki ljubijo gala večere in prestižno postrežbo, kot drugi, ki najraje pridejo na kos pice v natikačih. Pisana druščina, ki ima nekaj skupnega; ko je križarjenja konec in je treba MSC Armonii pomahati v slovo, se vsem še nekaj dni kolca po neverjetnih sončnih zahodih in tistem posebnem občutku bivanja na stičišču neba in morja.