Virant je ob robu današnje seje DZ v odzivu na poziv Bruslja k več ukrepom za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja poudaril, da bo ta prav zaradi rebalansa proračuna manjši, kot bi bil sicer. Na očitke, da rebalans le povečuje odhodke, pa je dejal, da to ne drži, saj je določene spremembe prinesel tudi na prihodkovni strani.

"Če bi ti ukrepi, ki smo jih izpogajali letos maja, veljali skozi celo leto, bi bil prihranek dvakrat večji in bi nam bilo precej lažje," je poudaril minister Virant, sicer tudi predsednik Državljanske liste.

Kljub temu pa se strinja, da bo nujno nadaljnje rezanje v proračunske odhodke. Možnosti za to vidi predvsem v discipliniranem zmanjševanju števila zaposlenih v vseh delih javnega sektorja. "Tukaj si noben minister ne sme privoščiti, da bi mu stvar ušla izpod nadzora. Zlasti to velja za izobraževanje, zdravstvo in javno upravo," je dodal.

Treba je postrgati tudi rezerve pri materialnih stroških

Manevrski prostor pa minister vidi tudi v materialnih stroških in javnih naročilih. "Pred kakršnimkoli poseganjem v pravice je treba rezerve postrgati pri materialnih stroških," pa je dejal v odgovoru na vprašanje glede morebitnega nižanja pokojnin.

V primeru morebitnega poseganja v pravice bi to sicer moralo biti, kot je poudaril Virant, narejeno čim bolj enakomerno in pravično, kot je bilo pri plačah v javnem sektorju.

Po pozivih iz Bruslja so se sicer predvsem med sindikalisti pojavila ugibanja, ali bi vlada lahko posegla v pred dobrim mesecem dni sklenjen dogovor o dodatnih varčevalnih ukrepih v javnem sektorju za letos in prihodnje leto. Kot pa je za STA pojasnil Virant, po njegovem mnenju dodatnih posegov v plače javnih uslužbencev letos in prihodnje leto ne bo.

Slovenija je namreč v ponedeljek na zasedanju evroskupine v Bruslju dobila dva opomina - da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in da je pri sanaciji bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti. Evropska komisija meni, da bodo potrebni dodatni ukrepi za zmanjšanje primanjkljaja.