Koper. Koprski župan Boris Popovič je že več kot tri mesece na bolniški. Kljub napovedim, da se mu bolniška izteče 5. julija, ga včeraj ni bilo v službo. V službi za odnose z javnostjo so nam pojasnili, da so prejeli odločbo, ki županu podaljšuje bolniški dopust do 12. julija. Ali je še hospitaliziran in ali so mu zdravniki že postavili diagnozo, niso vedeli, zato so nas napotili na njegovega novega svetovalca Sebastjana Jeretiča. Ta je namreč pred mesecem dni v svojem blogu na družbenem omrežju Facebook natančno opisoval Popovičeve zdravstvene težave, češ da nekateri mediji in celo sodniki namenoma javnosti prikazujemo napačno sliko, ker smo poročali, da so sodniki podvomili o Popovičevih zdravniških opravičilih in naročili izvedenska mnenja o tem, ali je sposoben hoditi na obravnave ali ne. Obstaja namreč sum, da se namenoma izogiba sodišču, kjer bo sojenje v zvezi z zlorabo položaja in dogovarjanjem pri dodelitvi organizacije Rumene noči jeseni zastaralo, pri čemer je treba vedeti, da se v ponedeljek začnejo enomesečne sodne počitnice.

Popovič ima na koprskem sodišču odprtih kar nekaj obravnav, ki se jih zadnje čase ne udeležuje, ker se sklicuje na slabo zdravstveno stanje. Izvedenci so enkrat zapisali, da Popovič res ni sposoben hoditi na obravnave, ker je bil hospitaliziran, ko je sodišče pozneje naročilo drugo mnenje, pa so izvedenci ugotovili, da ne obstaja več klinično pomemben razlog, da bi Popovič ostal v bolnišnici. Takrat je celo prišel na sodišče, na sojenje v zadevi Sermin, kjer naj bi parcele kljub javnemu razpisu prodali vnaprej dogovorjenemu kupcu, vendar ga je hitro obšla slabost in ekipa PHE je presodila, da je bolje, da se sojenje zanj tisti dan prekine. Župan je imel povišan krvni tlak, kar je poleg stiskanja v prsih tudi eden od njegovih najresnejših simptomov. Zato je takrat na sojenje prišel celo z merilcem za merjenje tlaka in si ga je med pavzo tudi meril v sobi za odvetnike.

Sojenja čakajo, župan pa na dopust?

Jeretič nam je pojasnil, da župan pričakuje rezultate zadnjih preiskav in da še nima dokončno postavljene diagnoze. Po zapisu z njegovega bloga, ki nam ga je dovolil prosto uporabiti, pa izhaja, da ima Popovič arterijsko hipertenzijo, hiperlipidemijo in neobstruktivno koronarno bolezen. Opravil naj bi vrsto preiskav, med drugim tudi scintografijo miokarda. »Se pa bolje počuti,« je včeraj za Dnevnik dejal Jeretič in dodal, da več niti on ne ve. Tudi njega smo namreč spraševali, ali je Popovič še hospitaliziran oziroma kje je. Po naših podatkih naj bi Popovič menda že minulo soboto šel v tujino na dopust, domnevno v Turčijo, vendar tega nismo mogli preveriti, saj Popovič že nekaj časa ne odgovarja na naše klice. Zaradi njegovega bolniškega dopusta pa stoji tudi sojenje nekdanji upravi Luke Koper zaradi spornih poslov v Romuniji. Ker je bil v času sklenitve posla Popovič predsednik nadzornega sveta Luke Koper, ga v zadevi želijo zaslišati kot pričo.

Še dve novi obtožbi – zaradi plaže in Istrabenza

Med bolniškim dopustom je Popovič dočakal še dve obtožnici, ki so jih koprski tožilci poslali na sodišče. V prvi mu očitajo zlorabo položaja zaradi razdrtja koncesijske pogodbe za koprsko mestno kopališče leta 2007, ko je občina upravljanje kopališča prenesla na Komunalo Koper, Popovičevemu družinskemu podjetju BPC pa podelila stavbno pravico na donosnih gostinskih lokalih na kopališču za 35 let. Poleg Popoviča sta v tej zadevi ovadena še direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in predstojnik urada za gospodarske javne službe in promet Raf Klinar. V drugi obtožnici, ki so jo tožilci na sodišče poslali pred kratkim, Popoviča bremenijo zlorabe položaja zaradi sporne menjave občinskih parcel z Istrabenzom. Poleg Popoviča sta obtožena tudi predstojnica urada za nepremičnine Maja Cernaz Sviligoj in predstojnik urada za okolje in prostor Georgi Bangiev.

Gre za menjalno pogodbo med občino in Istrabenzom, za katero naj bi se dogovorila Popovič in Igor Bavčar, občinski svetniki pa so jo sredi leta 2006 tudi potrdili. Istrabenz je dobil 7043 kvadratnih metrov občinskih parcel nad Ankaranom, občina pa približno 3686 kvadratnih metrov zemljišč v Bertokih, ki jih je potrebovala, da je lahko uresničila projekt Sermin, zaradi katerega je Popovič tudi v sodnem postopku. Po obtožbi naj bi bila občina oškodovana za okoli 370.000 evrov. Z menjavo naj bi kršili zakon o javnih financah in uredbo o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občine, saj po mnenju tožilstva menjava parcel ni bila ravno tista metoda, ki bi občini zagotovila najugodnejši ekonomski učinek. Kmalu naj bi bila končana tudi kriminalistična preiskava v zvezi s prodajo Carpaccio puba, ki ga je občina tri dni pred iztekom javnega zbiranja ponudb prodala podjetju Popovičeve matere Solze.