Zgodba o gradnji ene največjih poslovnih con v Sloveniji, ki se je odvijala pod okriljem občine Komenda in njenega dolgoletnega župana Tomaža Drolca, spremljali pa so jo očitki o milijonskih izplačilih zasebnim lastnikom in odtekanju denarja na račune raznih svetovalcev, dobiva nove razsežnosti.

Potem ko je morala Poslovna cona (PC) Komenda nase prevzeti večmilijonske dolgove svojega zdaj že nekdanjega manjšinskega lastnika, bi lahko v kratkem reševala tudi finančne težave večinskega lastnika. Občina ima namreč do PC Komenda po javno dostopnih podatkih za več kot pet milijonov evrov obveznosti. Gre za posojilo iz leta 2009, ki ga je občina sprva beležila med zunajbilančnimi obveznostmi, po posredovanju nadzornega odbora in ministrstva za finance pa šele lani knjižila med posojila. Ker imajo polne roke dela z drugimi nasedlimi projekti v občini in izvršbo Gorenjske banke na občinskem premoženju, so se očitno odločili, da se bodo posojila enostavno znebili.

Občini šest milijonov evrov, poslovni coni lastni delež

Tako so si v občini po naših informacijah zamislili, da bi 99-odstotni delež svoje najpomembnejše naložbe prenesli kar na PC Komenda, sami pa bi obdržali zgolj en odstotek lastništva, vendar obenem vse upravljavske pravice. Tako občini sploh ne bi bilo treba vračati posojila, ampak bi PC Komenda v zameno odstopila 99-odstotni lastni delež. Da gre za resno namero občine, priča podatek, da je konec lanskega leta s tem namenom naročila cenitev poslovnega deleža v PC Komenda, ki upravlja poslovno cono in skrbi za dokončanje gradnje ter trženje. Kot smo izvedeli, je cenitev pokazala, da je PC Komenda vredna okoli 6,66 milijona evrov. Hipotetično bi si lahko občina iz poslovne cone obetala celo še dodaten milijon evrov.

Za pojasnila o odkupu večine občinskega deleža s strani PC Komenda smo se minuli petek obrnili tudi na Drolca oziroma na pristojne na občini Komenda, kjer pa so nam odgovorili, da je župan naslednjih 14 dni na dopustu. Direktor PC Komenda Matic Romšak nam je medtem pojasnil: »Takšen pravni posel za zdaj ni predviden.«

Candor ni zmožen vrniti dolga do poslovne cone

Na dan prihajajo tudi nove podrobnosti o vlogi zasebnega partnerja v projektu gradnje poslovne cone. Čeprav se je občina v več deset milijonov evrov vreden projekt podala skupaj s podjetjem Candor, brez katerega cone po trditvah župana Drolca ne bi mogli postaviti, bo končni račun tudi uradno poravnala sama. Candor je sicer v lasti Gorana Bizjaka (državnega sekretarja iz časa vlade Toneta Ropa) in Branka Plešinca (glavnega partnerja občine Komenda v vrsti nasedlih projektov). Spomnimo, da je Candor s pomočjo Factor banke priskrbel PC Komenda štiri milijone evrov, s katerimi so kasneje potekali odkupi zemljišč od prvotnih lastnikov, in prišel do 20-odstotnega lastniškega deleža.

Toda posojilo kljub vrsti aneksov nikoli ni bilo vrnjeno, tako da mu je morala pomagati kar PC Komenda. Po naših informacijah je od Candorja v začetku leta 2011 odkupila 8,24-odstotni delež in prevzela za 2,3 milijona evrov obveznosti do Factor banke. Že pred tem je Candorju odobrila 2,5 milijona evrov visoko posojilo in mu za 625.000 evrov prodala eno od zemljišč v poslovni coni. Slednje je sicer takoj dobilo drugega lastnika, in sicer podjetje Elgoline v lasti Miroslava Levarja, nekdanjega župana Cerknice. Da bi bila mera popolna, Candor nikoli ni vrnil posojila, niti ni plačal kupnine za zemljišče. Zato mu je PC Komenda pred dnevi zarubila preostali 11,76-odstotni delež.

S svetovanjem služili Plešinac, Drolec...

Čeprav sta s tem lastnika Candorja izgubila edino premoženje in se iz megalomanske naložbe v Komendi na videz poslovila brez dobička, je daleč od tega, da bi bilo to res. Kot smo poročali, so občinske svetnike v Komendi zmotila številna nakazila, pri čemer so se računi izstavljali brez pogodb ali dokazil o opravljenih storitvah. Spornih naj bi bilo več kot 7,7 milijona evrov nakazil.

S svetovanjem je med drugim služilo podjetje KB, ki ga vodi lastnik Candorja Branko Plešinac. V obdobju štirih let je KB izstavil PC Komenda fakture v višini skoraj 350.000 evrov. V začetku letošnjega leta, ko so zaradi domnevno spornega poslovanja PC Komenda odstopili štirje od sedmih članov nadzornega odbora, vključno s predsednico, je prišlo na dan celo, da je imel pogodbo za svetovalno in poslovno sodelovanje sklenjeno sam župan Drolec. Pri nadzoru so ugotovili tudi namerno izčrpavanje z visokimi plačili za svetovanja raznim slamnatim podjetjem. Dokumentacijo so predali policiji.