Srečanje aktivistov konservativne stranke v volilnem okrožju Shropshire na angleškem podeželju je bilo eno najbolj nenavadnih v zgodovini. Prvič v strankini zgodovini – ustanovili so jo leta 1834 – se je njen poslanec odločil javno razkriti, da je biseksualec. Na gejevske poslance in tudi ministre so se Otočani že navadili, a tokrat jim je Daniel Kawczynski kot prvi poslanec povedal, da je biseksualen. In več od tega: da ima po nedavni razvezi od angleške žene Kate za ljubezenskega partnerja moškega. Geja. Čeprav se je bal, da bo s tem priznanjem požel sovražne odzive, je sprožil stoječe ovacije. Navzoči aktivisti stranke, ki jih je bilo približno trideset, so se dvignili na noge, ploskali in navdušeno vzklikali. Vodja lokalnih torijcev je ocenil, da je bilo to zelo pogumno dejanje, ki ga je Kawczynski opravil zelo pokončno.

Ni prepričan, kaj je

Enainštiridesetletni Kawczynski, ki je v zelo dobrih odnosih s šefom torijcev in premierjem Davidom Cameronom, se je rodil na Poljskem. Njegovi strankarski tovariši pravijo, da ne izključuje, da bo v prihodnosti spet imel razmerje z žensko, ker ni povsem prepričan o »svoji seksualni naravnanosti«. Navajajo tudi njegove besede: »Ne vem, kaj sem!« Svojo biseksualnost se je bal razkriti, posebno zato, ker v volilnem okrožju Shropshire, ki ga zastopa v parlamentu, živijo mnogi tradicionalni in starejši privrženci konservativne stranke. Ti so bili večinoma proti uzakonitvi porok istospolnih parov. Vseeno je sklical sestanek, resda samo aktivistov stranke.

»Rad bi vam povedal, da hodim z moškim, ki je gej,« jim je dejal. Do zdaj je bil Kawczynski v parlamentu znan predvsem kot najvišji poslanec v zgodovini, saj meri košarkarske 204 centimetre in pol. Ob parlamentarnem velikanu drugi poslanci delujejo precej pritlikavo. Lani mu je Cameron zaupal prvi položaj v vladi. Imenoval ga je za zasebnega tajnika ministra za Wales. To je najnižji položaj v vladi, ki pa je mnogim že odprl vrata do višjih položajev.

Pomagala mu je vera

Njegov dodatni problem pred razkritjem biseksualnosti je bil to, da je bogaboječi katoličan in eden izmed vodilnih mož v krščanskem krilu torijcev Cornerstone group (Temeljna skupina). Večina njenih članov je proti gejevskim pravicam in porokam istospolnih parov. Tudi sam naj bi celo večnost razmišljal o tem, kaj naj naredi, ko je poslanska zbornica glasovala o porokah istospolnih parov, posebno zato, ker je bilo njegovo volilno okrožje razcepljeno na tabora za in proti in so ga volilci bombardirali z različnimi mnenji.

Na koncu je glasoval za, potem pa v odprtem pismu razložil, da se je tako odločil po dolgotrajnem globokem razmisleku o pravicah gejev, prepričan, da poroke istospolnih parov ne bodo spodkopale svetega zakona med moškim in žensko. Vodila naj bi ga njegova globoka predanost veri, ki ga vodi pri vsem, od dejanj do misli. »Če bi glasoval proti, ne bi uresničil svojih krščanskih dolžnosti. Ne bi se mogel razglašati za konservativca in branilca enakosti vseh pred bogom, če bi glasoval proti tistim, ki želijo izraziti medsebojno ljubezen z zakonsko priznano poroko,« je napisal parlamentarni orjak.

Koga briga seks politikov!

Njegovo priznanje biseksualnosti med večino Otočanov ni deležno ne hvale ne graje, ampak sproža vprašanje: nas res zanimajo seks in spolna naravnanost politikov, na primer poslancev, ki naj bi nas in naše interese zastopali v parlamentu? Je pomembno, ali so heteroseksualni ali homoseksualni ali celo, na kar vsaj na Otoku do zdaj niso pomislili, biseksualni? Zanimanje za to, kaj, s kom in kako počnejo politiki med rjuhami, je odvisno od marsičesa, tudi od »jakosti« lastne seksualne naravnanosti, svetovnega nazora, (ne)strpnosti do manjšin in še česa, vendar večina Britancev po razkritju prvega biseksualnega konservativca pravi nekako takole: koga briga seks politikov, delajte to, za kar vas plačujemo, pa bo.

Britance že vrsto let pri poslancih moti, da bolj skrbijo za svoj žep kot za interese državljanov. O tem so se najbolj prepričali med velikim škandalom v zvezi s poslanskimi izdatki. Vodilni politiki, od nekdanjih do sedanjega premierja, so jih medtem razočarali s klanjanjem globalnemu medijskemu imperatorju Rupertu Murdochu in njegovim interesom med veliko prisluškovalno afero njegovega pokojnega tednika News of the World.