Litovski minister za zdravje Vytenis Povilas Andriukaitis, ki srečanje gosti, je na dnevni red srečanja uvrstil razpravo o izkušnjah in ukrepih, namenjenih zagotavljanju boljše dostopnosti, kakovosti in dolgoročne vzdržnosti zdravstvenih sistemov, duševnemu zdravju starejših ter preprečevanju kajenja med mladimi.

Na današnjem dopoldanskem delu srečanja je minister Gantar pozdravil pozitivne premike na ravni EU pri upoštevanju zdravja kot dejavnika razvoja v okviru različnih politik in ukrepov, od strategije Evropa 2020 do novega programa EU Zdravje za rast ter direktive o tobačnih izdelkih. Kot naše primere dobrih praks je navedel uspešno medsektorsko sodelovanje na področju zdrave prehrane v šolah ter varnosti v cestnem prometu.

Drugi dan srečanja bo namenjen obravnavi duševnega zdravja in dobrega počutja starostnikov ter izmenjavi izkušenj in dobrih praks za preprečevanje kajenja med mladimi. Slovenija bo ob predstavitvi nacionalnih ukrepov in programov, namenjenih omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ponovno poudarila nujnost sprejema nove direktive o tobačnih izdelkih, so še zapisali na ministrstvu za zdravje.