Kot glavni razlog za selitev turnirja serije challenger direktor Teniške zveze Slovenije, Gregor Krušič, navaja slabo sodelovanje z lokalnim gospodarstvom. Pred leti je zaradi podobnega razloga prenehati delovati tudi turnir WTA Banke Koper.

"Za nami je izjemen teden teniških užitkov, ki so jih kronali slovenski igralci, najprej s prihodom v Portorož, na koncu pa še z zmago. A vse na žalost ni tako svetlo, resno razmišljamo, da bi turnir naslednje leto preselili na drugo lokacijo. Vsak organizator si želi, da ima dogodek podporo lokalne skupnosti, tega pa mi žal v Portorožu nimamo. Zato bomo že kmalu začeli pogovore z vsemi potencialnimi prireditelji, saj je v Sloveniji veliko krajev in regij, ki bi z veseljem gostile takšno prireditev," pravi Krušič.

Čeprav direktor ne želi upreti prsta v nikogar, pa je več ali manj znano, katera so največja podjetja na Obali. "Razumemo, da je položaj v gospodarstvu sila napet, a tu ne gre le za denar. Veliko lahko stori občina in tudi večja podjetja bi morala spoznati, da imajo lahko korist od takšnega dogodka. V takšnem položaju je prispevek našega generalnega pokrovitelja, zavarovalnice Tilia, še toliko pomembnejši," je dejal Krušič.

Poleg lokacije bi spremenili tudi termin

Kot pravi Krušič, lahko naslednje leto pride tudi do spremembe termina. Letošnji je bil izbran na podlagi pogovorov s slovenskimi igralci, ki so sami izrazili željo po drugem tednu Wimbledona, podobno pa bo tudi naslednje leto. "Zagotovo je, da bo termin sedmi mesec, vprašanje pa ali v začetku julija ali na koncu. Hkrati pa je tudi že dogovorjeno, da se bo nagradni sklad zvišal za eno stopnjo," dodaja Krušič.

V tej sezoni TZS čaka še ena zahtevna organizacija, in sicer dvoboj Davisovega pokal proti Južnoafriški republiki. Tekma bo od 13. do 15. septembra v Ljubljani, bolj natančno na igriščih pri Savskem naselju. Za Slovenijo je zelo pomembna, saj bi ji zmago zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini, ob porazu pa bi jo konec oktobra čakal nov dvoboj za obstanek proti Rusiji.