Sprememba termina z začetka septembra na začetek julija ter selitev iz Ljubljane v Portorož sta bila zadetka v polno. Organizacija dogodka je bila bistveno boljša, kot zahteva ATP, a brez dodane vrednosti turnirja v Portorožu sploh ne bi bilo. Drugi teden Wimbledona je namreč popolnoma zapolnjen s challengerji, saj gre za termin, kjer pridejo na nižjo raven igrati številni posamezniki iz elitne stoterice, ki se niso uvrstili v zaključne boje Wimbledona. Slovenska teniška zveza je zraven prišla zaradi obljube o odlični izvedbi, ki jo je na koncu tudi izpolnila.

Organizatorji so bili za svoj trud deloma nagrajeni že pred začetkom, saj je Grega Žemlja izpadel iz elitne petdeseterice tik pred rokom za prijavo na turnir (drugače ne bi smel igrati), nato pa v Wimbledonu dosegel še vrhunski dosežek, s čimer je challengerju v Portorožu dodal kanček zvezdniškega prahu. Drugi del nagrade je prišel z vsemi pohvalami igralcev, saj ni bilo nastopajočega, ki ne bi izpostavil odlične organizacije in atmosfere okoli teniškega stadiona. Češnjo na torto je s slovensko zmago postavil ravno Žemlja.

Če smo malce pikolovski, potem ne moremo mimo napak linijskih sodnikov. V zaključni fazi turnirja sta jih izpostavila predvsem Žemlja in Aljaž Bedene, ki je bil najbolj glasen. Prav tako v oči bode veliko število poškodb in odpovedi. Dvoboj je predalo šest igralcev med posamezniki in štiri dvojice, kar je glede na majhno število odigranih dvobojev skrb zbujajoča številka. Ali razlog tiči v sveže prebarvanih igriščih, vročini, vlagi ali neustrezni pripravi igralcev ob prehodu s peska in trave na trdo podlago, pa morajo raziskati predvsem organizatorji.

Ker sta Žemlja in Bedene stalna člana elitne stoterice, Blaž Kavčič ni prav daleč, prihaja pa tudi Blaž Rola, je naslednji cilj organizatorjev jasen – dvigniti denarni sklad ter v prihodnjih letih organizirati challenger najvišjega ranga. V nasprotnem primeru bo turnir v Portorožu izgubil svoj namen. Najboljši slovenski igralci bodo imeli v domovini preslab turnir za svoj rang, njihovi nasledniki pa lahko na nastop na challengerju brez povabila organizatorja zgolj sanjajo.