Na današnjem kolegiju predsednika državnega zbora (DZ) naj bi na predlog SDS spregovorili tudi o vračanju knjig, ki jih poslanske skupine kupujejo iz sredstev, namenjenih za izobraževanje poslancev. Po prepričanju vodstva DZ in računskega sodišča bi namreč morale poslanske skupine ob koncu mandata knjige vrniti v parlamentarno knjižnico ali plačati njihovo tržno vrednost oziroma vsaj – če je stranka ponovno prišla v parlament – podaljšati njihovo izposojo. Poslanska skupina SDS pa se s tem ne strinja. Poudarjajo, da pred letom 2011 knjig ni bilo treba vračati in da gre torej za retroaktivni poseg parlamentarnega vodstva. Zato so v knjižnico »zgolj za evidenco« sredi tega tedna prinesli le po en izvod knjig, ki jih je v skupni vrednosti 5300 evrov njihova poslanska skupina kupila v letu 2010.

Medtem ko so druge poslanske skupine praviloma kupovale po en izvod posamezne knjige, med katerimi sicer kar mrgoli takšnih, ki bi jih težko povezali s poslanskim delom (na primer knjiga o sabljanju, ki jo je nabavila poslanska skupina SNS, pa cestni Atlas Evrope, ki so si ga zaželeli poslanci DeSUS) je SDS v prejšnjem mandatu vsakemu njihovemu poslancu kupila en izvod izbrane knjige. Šlo je praviloma za dela, ki so jih napisali ali pri njihovem nastanku sodelovali njeni člani. Tako je po omenjeni vrnitvi v domačih knjižnicah poslancev SDS iz prejšnjega sklica ostalo še 27 izvodov dela Dejana Kaloha Od partije do Patrie, pa enako število izvodov knjige Mira Petka V sovinem gnezdu, Mihe Brejca Prvi mandat, Jožeta Pučnika Kultura, družba in tehnologija ter zbornikov Izziv 21. stoletja, Kultura in politika ter Kapitalizem, tranzicija, demokracija, ki ga je pripravil Inštitut Jožeta Pučnika.

Največja opozicijska stranka je vrnila tudi en izvod knjige Predsednikovo simbolno odlikovanje zločina – ustavna obtožba proti Danilu Türku, ki so jo kot strokovno literaturo ob obravnavi predloga SDS za ustavno obtožbo takratnega predsednika države razdelili vsem poslanskim kolegom ne glede na njihovo politično barvo. Poslanska skupina SDS je namreč od založbe Nova obzorja, v kateri ima njihova stranka 44-odstotni lastniški delež, kupila kar 115 izvodov omenjene knjige. Prav tako je pri omenjeni založbi (ali prek nje) SDS kupila že omenjene izvode Kalohove in Petkove knjige.

Nova obzorja tudi svetovala poslanski skupini SDS

A nakup strokovne literature in naročnina na tednik Demokracija nista bili glavni vir zaslužka Novih obzorij pri poslovanju s parlamentom. Po podatkih DZ so tej založbi med letoma 2004 in 2013 nakazali več kot 70.000 evrov, od tega največ za strokovno pomoč poslancem Janševe stranke. Z drugimi besedami: hišna založba največje opozicijske stranke je v preteklih letih za svetovanje poslancem SDS zaslužila okoli 50.000 evrov davkoplačevalskega denarja, 36 tisočakov samo v letu 2009.

Po podatkih Supervizorja o izdatkih javnih institucij je sicer založba Nova obzorja v preteklih letih največ sredstev prejela od ministrstva za kulturo, ki ji je od leta 2005 do danes nakazalo 405.338 evrov. »V znesek so zajete naročnine na tednik Demokracija, pretežno pa gre za sredstva, ki so bila namenjena za financiranje projektov na podlagi rednih letnih javnih projektnih razpisov za sofinanciranje programskih vsebin medijev,« so nam pojasnili na ministrstvu. Pregled nakazil sicer kaže, da je bila založba največje finančne podpore deležna v času prve Janševe vlade, v letu 2008 za več projektov skupaj kar 200.000 evrov.

Ministrstvo za obrambo je hišni založbi SDS v preteklih desetih letih nakazalo okoli 100.000 evrov (najvišje zneske prav tako v času prve Janševe vlade), na tretje mesto z zneskom 93.385 evrov pa se uvršča Slovenska turistična organizacija (STO). Ob tem je zanimivo, da je ta z Novimi obzorji poslovala skorajda izključno v času prve Janševe vlade, pri čemer naj bi šlo predvsem za oglaševanje v tedniku Demokracija. Kot smo v Dnevniku že poročali, je STO med drugim leta 2008 za oglaševanje v glasilu SDS porabila 30.000 evrov, kar je predstavljalo okoli četrtino vseh sredstev, ki jih je v tistem letu namenila za oglaševanje v slovenskih medijih.

Na ministrstvu za zunanje zadeve, ki je od leta 2005 do danes za dobavljene izvode tednika Demokracija plačalo skupno 32.239 evrov, so nam pojasnili, da so bili v obdobju od leta 2005 do 2007 naročeni na tri izvode tega tednika, leta 2008 pa je prišlo do spremembe. Takrat se je ekipa ministra Dimitrija Rupla očitno odločila, da bi morali biti z vsebino strankarskega glasila SDS seznanjeni tudi slovenski diplomati v tujini, in so zato za vsako diplomatsko-konzularno predstavništvo naročili po en izvod. Po dobrem letu Žbogarjevega vodenja ministrstva so zaradi varčevalnih ukrepov takšno prakso obveščanja diplomatov prenehali.

Lani 35.000 evrov dobička

Založba Nova obzorja, ki jo skorajda od njene ustanovitve leta 1998 obvladujeta Dušan Lajovic (pred desetimi leti je na spletnem mestu udba.net objavil sezname sodelavcev in nadzorovanih oseb Udbe) in stranka SDS, se ni izognila krizi. Po letu 2008, ko je ustvarila rekordnih milijon evrov čistih prihodkov od prodaje in ko je prva Janševa vlada zaključila mandat, ji je promet začel naglo padati. Družba je zdrsnila celo v izgubo. Iz nje se je z varčevanjem izkopala šele leta 2011. Lani je ob izdatnem zmanjšanju stroškov in minimalni rasti poslovanja ustvarila 35.000 evrov dobička. Leta 2011 je v lastništvo založbe vstopil tudi bivši urednik portala Politikis Dejan Kaloh, ki je bil v času Gorenakovega vodenja ministrstva njegov svetovalec. Direktor založbe je trenutno grosupeljski svetnik SDS Mihael Hočevar, ki je marca 2012 na tem mestu zamenjal generalnega sekretarja v obeh Janševih vladah Boža Predaliča.