Laško.Samo enkrat samkrat v petdesetih letih se je zgodilo, da v Laškem ni bilo prireditve Pivo in cvetje, ki so jo prvič pripravili leta 1963. Abrahama bodo zato slavili kar dve leti zapored. Letos, ko dejansko mineva pol stoletja od prve prireditve, in drugo leto, ko bo prireditev dejansko petdeseta po vrsti. »Zanimivo je, da prireditev ni odpadla leta 1980, ko je umrl tovariš Tito, niti leta 1991 v času osamosvojitvene vojne, pač pa le leta 1984, pa še to zato, ker so takrat obnavljali glavni most čez Savinjo,« pravi predsednik Turističnega društva Laško Tomaž Majcen.

Glavni organizator prireditve pa je Pivovarna Laško, ki je na račun jubileja letos vpeljala v dogajanje tudi korenite novosti, ki pa bi lahko nekatere stalne obiskovalce, vajene, da se zabava odvija na več mestih hkrati in se lahko brez težav z enega prizorišča selijo na drugega, tudi zmedle. Novosti se namreč ne nanašajo zgolj na vsebino in glasbeni program, temveč je največja novost ta, da se prireditev širi na levi breg Savinje, v Jagoče, ki pa je od središča oddaljeno skoraj kilometer in je bliže blokovskemu naselju v Debru. Zato so mnogi, ki tam živijo, precej skeptični, saj ne vedo, kaj bo tridnevna zabava pomenila zanje. V Jagočah bo namreč program namenjen vsem tistim, ki bolj prisegajo na rock, pop in elektronsko glasbo, ki je že tako in tako bolj bučna.

Že do zdaj je bilo v tem delu mladim na voljo kampiranje, ki pa letos ne bo več povsem brezplačno, temveč bodo morali samo za kampiranje odšteti osem evrov, za tridnevno vstopnico, ki jim bo omogočila tudi vstop do odra Zlatorog, parkiranje in eno brezplačno pijačo na dan, pa skupaj 25 evrov. Mimogrede, v Jagočah bo treba za spremljanje dogajanja na odru Zlatorog, na katerem bodo letos med drugim nastopili tudi Jan Plestenjak, Big Foot Mama, svetovno znana skupina Gov't Mule, 6 Pack čukur, Tabu in drugi domači in tuji glasbeni izvajalci, v vsakem primeru plačati vstopnino. Povsem drugače bo v mestnem jedru, kjer ostaja vse po starem. Pravzaprav si stanovalci zaradi selitve najbolj bučnega prizorišča v Jagoče obetajo več miru. Največ obiskovalcev v mestnem jedru pričakujejo v soboto, ko bodo na Aškerčevem trgu nastopili Modrijani, že tradicionalno pa sobota pritegne največ ljudi na račun ognjemeta.

»Odkrito povedano, se vsi sprašujemo, kaj se bo zgodilo in kako se bodo na novosti, predvsem novo prizorišče v Jagočah, odzvali obiskovalci. Gre za veliko spremembo, ki pa je po mojem dobra,« pravi Majcen. Da bi lahko levi breg Savinje izkoristili veliko bolje, meni tudi Andrej Vesenjak, eden tistih, ki mu nekateri očitajo, da bo na račun novega prizorišča tudi bajno zaslužil, saj je skupaj s pivovarno lastnik zemljišča v Jagočah. Sam nam je to, da bi prejel več deset tisoč evrov odškodnine, zanikal in dejal, da bodo škodo zaradi izpada pridelka izračunali in določili uradni sodni cenilci. »Bi pa v Jagočah lahko pripravljali prireditve vse poletje, glede na to, da je Laško turistični kraj,« meni Vesenjak.