Velenje. V petek se je na tradicionalni mednarodni kolesarski deveti Maraton miru – 2013 iz Velenja podala tudi ekipa šestih slovenskih kolesarjev. Ti se bodo v Bihaću pridružili kolesarjem, ki bodo prekolesarili 500-kilometrsko traso do Srebrenice in se na tak način poklonili žrtvam genocida v Srebrenici.

Da se nikoli ne pozabi in ne ponovi je geslo letošnjega devetega kolesarskega maratona, ki ga organizira klub Limit iz Bihaća. Med udeleženci maratona, ki poteka med 8. in 10. julijem, bodo letos kolesarji iz kar 10 držav. Med njimi tudi ekipa iz Slovenije, in sicer moštvo Premogovnika Velenje, ki se maratona udeležuje že drugič z željo, da bi to postala tradicija. »Najprej bomo do Bihaća prekolesarili 300 kilometrov dolgo pot, zatem pa še naprej do Srebrenice 500, skupno kar 800 kilometrov. Vse to v spomin na žrtve genocida, med katerimi je zelo verjetno tudi 18 rudarjev in delavcev Termoelektrarne Šoštanj, ki so takrat odšli v Srebrenico pomagat in reševat svoje družine, pa se na svoja delovna mesta nikoli več niso vrnili,« je o pomenu udeležbe na maratonu dejal Hasan Karajić iz Grosupljega. V slovenski ekipi bodo poleg njega še Peter Bezjak iz Šmartnega ob Paki, Vinko Žagovec z Dobrne ter trije Velenjčani: Ismet Softić, Zaim Karić in Mujo Nuhanović.

Vsi se bodo pridružili kolesarjem iz Turčije, Švice, Avstrije in drugih držav, ki bodo na maraton prav tako krenili iz matične države in tako prekolesarili dodatnih več sto kilometrov.

Tudi slovenska ekipa je zaradi tega, ker se podaja na maraton že iz Velenja, na pot krenila tri dni prej. »Predvidevamo, da bomo prvi dan prevozili 150 kilometrov do Karlovca, drugi dan pa nas do Bihaća čaka še dobrih 140. Po dnevu počitka se bomo v ponedeljek pridružili 300 kolesarjem, kolikor jih bo štel letošnji maraton, in do srede prekolesarili še nadaljnjih 500 kilometrov do Srebrenice. Bosna je namreč zelo velika, veliko večja, kot si mislimo,« je v petek povedal Karajić, ki bo skupaj z drugimi dokazal, da se zmore, če se želi in hoče. »Ves naš trud na vsakem centimetru vročega asfalta posvečamo tistim, ki bi želeli obiskati Srebrenico, pa iz različnih razlogov ne morejo ali ne zmorejo, ker menijo, da to na tak način ni mogoče,« je še povedal Karajić, ki se bo skupaj z drugimi člani slovenske odprave v četrtek prihodnji teden poklonil žrtvam genocida v Srebrenici.mm