Pred Tomičevo je bila v teku, v katerem so namerili dovoljeno pomoč vetra (+1,2 m/s), le Reina-Flor Okori, Francozinja ganskih korenin (12,90), tretja pa je bila druga Francozinja Aisseta Diawara (13,10). Izmed Slovenk je bila od Tomičeve doslej hitrejša le Brigita Bukovec, ki je med drugimi izjemnimi dosežki z 12,59 v Atlanti 31. julija 1996 osvojila srebrno olimpijsko odličje, ta dosežek pa je še vedno slovenski rekord.

"Na mitingu v La Chaux de Fondu sem želela teči zadnja tri leta. Končno mi je to uspelo in želja se mi je uresničila. Že v kvalifikacija sem tekla 13,13, čeprav mi je startni blok odneslo nazaj. Očitno sem bila zelo motivirana. V finalu sem bila sicer na startu zaradi slabe izkušnje s prejšnjega teka malo bolj pazljiva, od prve ovire naprej pa je šlo izjemno dobro. Zelo sem zadovoljna s svojim tekom, kar pa se časa tiče, je izvrsten. Ves čas sem vedela, da lahko tečem po 13 sekundami. Zadovoljna bi bila že z 12,99, vendar je šlo še hitreje. Splačalo se je garati zadnjih pet let, ko sem imela tudi precej težav s poškodbami. Zahvala gre trenerju Mateju Juhartu, klubu in fizioterapevtu Gregorju Gradu, poleg tega pa mi še vedno stojijo ob strani starši, kot so pred 17 leti, ko sem začela v atletiki."

Vzornica Tomičeve je Brigita Bukovec, ena izmed najboljših slovenskih športnic doslej. "Vedno sem zanjo navijala, ko sem gledala nastope po televiziji. Spoštujem jo kot tekmovalko, ki ima izjemne dosežke, ter tudi kot osebo. Vedno sem se po njej zgledovala. Žal z njo nisem nikoli tekla. Edinkrat, ko sva bili skupaj na startni listi, ona ni nastopila. Z njo sem govorila pred časom in mi je dejala, da ko enkrat tečeš pod 13 sekundami, je pozneje lažje. Upam, da se bodo njene besede uresničile, da bom imela še kar nekaj tako hitrih tekov v prihodnosti in da prvič ne bo tudi zadnjič."

Tridesetletna Tomičeva je prejšnji osebni rekord dosegla 26. maja lani v Slovenski Bistrici (13,04), pred tem pa je imela izid sezone s 13,11, ta čas pa je tekla v turškem Mersinu 28. junija, ko je osvojila bronasto medaljo na sredozemskih igrah. Sedaj je izpolnila tudi normo Mednarodne atletske zveze za največjo atletsko tekmo leta. "Bliža se Moskva, ki se je že zelo veselim. Na svetovnem prvenstvu želim doseči osebni rekord, kar bo moj glavni cilj. Moj naslednji nastop pa bo 13. julija v Ljubljani. Sprva sem nameravala nastopiti tudi v Belgiji v sredo, vendar zdaj ni treba več dirjati od tekme do tekme. Mogoče je napočil čas, da še malo treniram za SP. Končno odločitev pa bom sprejela po pogovoru s trenerjem Juhartom," je še pojasnila Tomičeva.