Martin je do zmage prišel po tem, ko je bil v samem finišu v sprintu močnejši od partnerja v ospredju Fuglsanga. "Bil sem zelo samozavesten v končnici etape, vedel sem, da sam lahko razvijem hitrost, ki jo potrebujem, ampak po tako težki etapi nikoli ne veš. Ko sem prišel čez ciljno črto in spoznal, da sem dobil etapo, je bil občutek res neverjeten," je po etapi povedal Martin, ki je prvi Irec z etapno zmago na touru po Stephenu Rochu leta 1992.

Etapa je sicer kolesarje vodila prek petih gorskih prelazov, napadi pa so se začeli takoj po startu. Ekipa Garmina je narekovala oster ritem na Portet d'Aspet, na katerem je že odpadel iz igre za skupno zmago Richie Porte (izgubil je več kot deset minut), Froome pa tako ostal brez pomembne pomoči pri ohranjanju rumene majice.

Ekipa Movistarja, ki ima v svojih vrstah aduta Alejandra Valverdeja in Naira Quintano, je na prelaz Peyresourde prav tako narekovala močan ritem in dokončno "odkljukala" Porteja. Pred zadnjim vzponom na La Hourquette d'Anzican je bilo tako vse pripravljeno za pravo dramo. Quintana je kar štirikrat poskusil pobegniti, a je Froome vedno odgovoril na njegove napade.

Tako je osrednjo vlogo zavzel Martin, ki je napadel štiri kilometre pred vrhom, sledil pa mu je le Fuglsang. Na vrhu sta si privozila 50 sekund prednosti, kar je ob dobrem sodelovanju v zadnjih 30 kilometrih spusta v Bagneres-de-Bigorre zadostovalo za to, da sta le onadva odločala o prvem in drugem mestu. Favoriti za skupno zmago so končali 20 sekund za zmagovalcem.

Froome ima v skupni razvrstitvi 1:15 minute prednosti pred Valverdejem in 1:44 minute pred Nizozemcem Baukejem Mollemo. Edini slovenski predstavnik, ki je še ostal na dirki, Kristjan Koren (Cannondale) je bil danes 111. s 25:12 minute zaostanka, skupno pa je 88. (+1:00:13).

V ponedeljek je na francoski pentlji prost dan.