Na sobotnem predavanju za bodoče nune in duhovnike je papež obsodil iskanje najnovejših modelov pametnih telefonov, najhitrejšega skuterja in vpadljivih avtomobilov. »Zdaj boste verjetno mislili: Oče, ali se moramo voziti s kolesom?« se je po ostrih besedah pošalil z občinstvom.

Po njegovih besedah so avtomobili nujna oblika prevoza, a bi morala biti vozila skromna. »Če kupite drago, se spomnite, koliko otrok umre zaradi lakote. Radost ne izhaja iz materialne lastnine,« je položil na srce zbranim.

Papeževe izjave so sledile aretaciji monsignorja Nunzia Scarana, vatikanskega računovodje, ki so ga aretirali v okviru preiskav vatikanske banke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Scarano je osumljen, da je v državo pretihotapil več milijonov evrov, sodeloval pa naj bi tudi pri pranju denarja. Scarana so klicali monsignor 500, saj je s sabo nosil bankovce za 500 evrov, ki jih je domnevno uporabljal za pranje denarja za svoje prijatelje z juga Italije.

Papež Frančišek si že od začetka pontifikata prizadeva za nadaljevanje skromnega življenjskega sloga, kot ga je imel v Buenos Airesu. Med drugim tako še vedno živi v domu svete Marte, vatikanski rezidenci za goste, in se ne namerava preseliti v zanj preurejene prostore v Apostolski palači.

V sobotnem bogoslužju za pripadnike švicarske garde je dal papež tudi jasno vedeti, da bo nadaljeval reforme znotraj Cerkve. »V krščanskem življenju, tudi v življenju Cerkve, so nekatere zastarele in preživete strukture; moramo jih prenoviti,« je prepričan. Cerkev pa se tega ne sme bati, je dejal.