Današnja etapa je bila prva gorska na letošnjem jubilejnem Touru, ekipa Sky s Froomom pa je vseskozi nadzorovala dogajanje. Froome je napadel dobrih pet kilometrov pred ciljem, njegovemu ritmu pa ni mogel slediti nihče.

Na dobri poti do etapne zmage je bil Kolumbijec Nairo Alexander Quintana Rojas, ki je napadel 36 kilometrov pred ciljem, prvi prečkal najvišjo točko 100. dirke po Franciji - Port de Pailheras z 2001 metrom nadmorske višine -, a ga je glavnina ujela 5,3 kilometra pred ciljem. Takrat je tudi napadel Froome in si do konca privozil 51 sekund prednosti pred drugouvrščenim Portejem. Tretje mesto si je prikolesaril Alejandro Valverde.

Froome ima v skupnem seštevku zdaj 51 sekund prednosti pred Portejem, na tretjem mestu je Valverde, ki zaostaja minuto in 25 sekund.

Edini preostali slovenski kolesar, Kristijan Koren (Cannondale) je osvojil 120. mesto, zaostal 29:12 minute, v skupnem seštevku pa je na 80. mestu (+35:21).

»Ne morem biti srečnejši. Bil je živčen teden, ki je vodil do tega. Ekipa je opravila fantastično delo. Poplačal sem moštvene kolege z zmago, Richie je bil drugi ... To je bil prvi pravi dan. Sanje so nam uresničujejo,« je po zmagi dejal Froome in dodal: »Bili smo pod pritiskom. To je le prvi teden, imamo še dva. Čaka nas še trdo delo, imamo rumeno majico, ki jo bomo morali braniti.«

Južnoafričan Daryl Impey, ki je danes nosil rumeno majico, je ciljno črto prečkal sedem minut in 50 sekund za zmagovalcem, skupno je zdaj na 31. mestu. Španec Alberto Contador je zaostal kar minuto in 45 sekund, Luksemburžan Andy Schleck 3:34 minute, Avstralec Cadel Evans pa več kot štiri minute.