Prvi nosilec je v epskem polfinalu premagal Del Potra v petih nizih s 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (8), 6:3. Dvoboj je trajal štiri ure in 43 minut, s čimer sta Srb in Argentinec odigrala najdaljši polfinale v zgodovini turnirja v Wimbledonu.

"To je bil eden najboljših in najbolj vznemirljivih dvobojev v karieri, v katerem sem bil udeležen. Na koncu so odločale najmanjše razlike, saj sva bila ves čas zelo izenačena. Seveda to ni nič presenetljivega, tudi zato je zmagovalec grand slama, vsakič, ko se je znašel v brezizhodnem položaju se je rešil z neverjetnimi udarci. Zelo sem ponosen, ker sem se prebil naprej. Najtežje mi je bilo, ko sem izgubil četrti niz, še zlasti boli, ker sem bil takrat tako blizu zmagi, a tega nisem znal unovčiti. Takrat je imel tekmec nekaj zelo lepih potez s 'forehandom'. Tenis je bil na zelo visoki ravni. Pripravljen sem bil na pet nizov, nisem popustil, zdržal sem do konca," je po epskem teniškem maratonu vrelo iz prve teniške violine, 26-letnega Đokovića, ki se mu nasmiha še sedma lovorika na turnirjih velike četverice ter druga po letu 2011 na wimbledonski travi. V dvoboju proti 24-letnemu Argentincu je vpisal 22 asov (4 del Potro) in 80 winnerjev (48 del Potro).

Del Potro, visok 1,98 metra, ki je po svojem edinem osvojenem grand slamu leta 2009 na US opnu v New Yorku imel veliko smole s poškodbami, je prepričan, da je odigral svoj najboljši dvoboj na travnati podlagi doslej. "Tako blizu sem bil, da bi ga lahko premagal. Igral sem res dober tenis približno štiri ure in pol, nato pa sem v odločilnem nizu nekoliko popustil, kar je izkoristil tekmec, ki me je namučil z močnimi udarci. Nekoliko sem razočaran, ker sem izgubil. Na koncu je šlo le za nekaj točk. Prikazal sem svojo najboljšo predstavo na travi, vendar pa to še vedno ni bilo dovolj proti številki ena. Novak se je premikal, kot da bi igral na pesku ali trdi podlagi ter vračal žogico. Zaslužil si je to zmago," je kot velik gospod pohvalil soigralčevo igro.

Čeprav so bile na mizi največje stave, je dvoboj velikih rivalov, Argentinec je Srba premagal lani v dvoboju za bron na olimpijskem turnirju v Wimbledonu, dobil pa je tudi zadnji medsebojni obračun v Indian Wellsu, minil v zelo športnem vzdušju. Množica pa je lahko spremljala enega najboljših teniških dvobojev za anale, tenisača sta s sijajnimi in izjemnimi potezami navdušila 15.000 gledalcev na osrednjem igrišču.

Argentinec je rešil kar 12 "break" priložnosti Srba, navdušil je tudi s številnimi "forehand winnerji". Đoković je povedel, a je del Potro že v drugem nizu izenačil. V tretjem nizu je prvič v dvoboju odločala podaljšana igra, ki jo je dobil Đoković, potem ko je Argentinec nanizal pet točk zapored in izenačil na 6:6. Tudi četrti niz je odločila šele podaljšana igra, po izjemni predstavi je niz dobil del Potro ter na veliko veselje gledalcev podaljšal sijajni obračun v še peti niz. "Delpo" je sicer v 3. krogu poslal domov najboljšega Slovenca Grego Žemljo.

V drugem polfinalu je Poljak dobil izenačen prvi niz, Murray je dobil drugega in se iz zaostanka po Janowiczevem "breaku" rešil tudi v tretjem. V četrtem nizu je Murray že v tretji igri odvzel servis Poljaku, sicer 24. nosilcu, z novim "breakom" v deveti igri pa si dokončno priigral finale.