63-članski islandski parlament je v četrtek zvečer glasoval proti predlogu, ki ga je vložilo šest opozicijskih poslancev, med njimi nekdanji notranji minister Ogmundur Jonasson, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jonasson je v razpravi v parlamentu med drugim poudaril, da "Snowdna lovijo in se ne more nikamor zateči". Če bi mu Islandija podelila državljanstvo, bi se tako izognili pravni zagati, zaradi katere države ena za drugo zavračajo Snowdnove prošnje za azil.

Islandska vlada je pred tem sporočila, da bo njen odgovor na Snowdnovo prošnjo za azil negativen, saj bi jo moral vložiti na islandskem ozemlju.

Snowden, ki je obtičal na mednarodnem terminalu moskovskega letališča Šeremetjevo, je prošnje za azil poslal po faksu na veleposlaništva različnih držav v Moskvi, vse doslej pa so bile zavrnjene, ker bi jih moral vložiti "v živo" na ozemlju teh držav.

Islandija je bila na vrhu seznama držav

Snowden je sicer za azil prosil 21 držav, vendar pa je bila Islandija verjetno na vrhu njegovega seznama, saj je za britanski časnik Guardian dejal, da si želi v državo, s katero deli skupne vrednote, to pa da najbolj velja za Islandijo.

Medtem pa prihajajo na dan nove podrobnosti o incidentu na dunajskem letališču, kjer je moralo v torek zvečer zasilno pristati letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa, potem ko mu je več evropskih držav zaprlo svoj zračni prostor zaradi suma, da se na letalu nahaja Snowden.

Španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo je danes dejal, da so Španiji in tudi več drugim evropskim državam zatrdili, da je Snowden na omenjenem letalu. Pri tem minister ni želel razkriti, kdo jim je dal to informacijo. "Povedali so nam, da so prepričani, da je na krovu letala," je Garcia-Margallo povedal za španske televizijo.

"Do reakcije vseh teh evropskih držav, pa naj je bila pravilna ali napačna, je prišlo ravno zaradi teh informacij. V tistem trenutku nisem mogel preveriti njihove resničnosti, ker je bil potreben hiter odziv," je po poročanju britanskega BBC še dejal Garcia-Margallo.

Izjave španskega ministra so sicer prva uradna potrditev evropskih držav, da je bil incident z Moralesovim letalom povezan s Snowdnom.