Grafenauer bo zlatnik poezije prejel za pesniški opus, za prispevek k iskanju semantične igrivosti knjižnega jezika in za prispevek k slovenski kulturi, so sporočili iz podjetja Fit media.

Grafenauerja celotni literarni opus uvršča med najpomembnejše literarne ustvarjalce v slovenski književnosti, so zapisali v Fit medii. Ob tem so spomnili na njegovo prvo pesniško zbirko Večer pred praznikom (1962) ter poznejše Stiska jezika, Štukature, Pesmi (s Svetlano Makarovič in Tomažem Šalamunom), Palimpsesti, Izbrisi, Odtisi, Nočitve. Pesmi so vključene tudi v več izborov - Samota, Vezi daljav, Dihindih ter Diham, da ne zaide zrak.

Čeprav kultno pesniško zbirko Skrivnosti (1983) nekateri uvrščajo med poezijo za otroke, je morda prav ta najbolj prepričljivo razgrnila spiralo metamorfoz njegovih poetik. Tako Grafenauer v zavesti ljubiteljev poezije ni umeščen le kot predstavnik slovenskega pesniškega modernizma, hermetične poezije in ustvarjalni naslednik ekspresionističnega literarnega izročila, pač pa tudi kot pesnik razkošne preproste, emotivno nabite poezije, piše v obrazložitvi nagrade.

Tudi seznam Grafenauerjeve otroške in mladinske literature ter radijskih iger je obsežen. Sega od Majhnic iz leta 1965 do legendarnega Pedenjpeda in Avtozaverja pa spet do zbirke Pedenjped ima spet svoj rep. Bogata je tudi Grafenauerjeva esejistika, še posebej njegovi pogledi na slovensko poezijo, podpisuje se tudi pod več prevodov.

Zlatnik poezije podeljuje Fit media od leta 2005. Doslej so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer in Svetlana Makarovič.