»Snowden, bi se poročil z mano?« je trenutno najbolj slavnega begunca na svetu na družbenem omrežju twitter vprašala nekdanja vohunka, ki je v Rusiji postala znana medijska osebnost.

V drugem sporočilu na twitterju pa je Snowdnovega nekdanjega delodajalca NSA sarkastično vprašala, »če bo pazil na njune skupne otroke«.

Chapmanova je sicer nekdanja ruska vohunka, ki so jo ZDA leta 2010 skupaj s še deveti vohuni izgnale iz države. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da ne ve, če je bil njena ponudba mišljena resno.

Medtem pa pravni poznavalci že preučujejo, če bi bila sklenitev zakonske zveze med Snowdnom in Chapmanovo možna. Če bi do poroke dejansko prišlo, bi imel Snowden teoretično pravno podlago, da zaprosi za rusko državljanstvo ter bi tako lahko od svoje nove države imel pravico zahtevati zaščito.

A konzularni center na moskovskem letališču Šeremetjevo, kjer se trenutno nahaja Snowden, je že sporočil, da ne izvaja sklenitev zakonskih zvez.

Snowden je sicer v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija, kamor se je zatekel še pred objavo informacij o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini s strani NSA. Na tranzitnem območju letališča je sedaj ujet, saj so mu ZDA preklicale potni list.