Predsednik ZDA Barack Obama je na južni trati Bele hiše gostil piknik za 1200 ameriških vojakov in njihovih družin, preden se bo danes z družino odpravil v predsedniško letovišče Camp David, kjer bodo ostali do prihodnjega tedna.

Obama je navzočim čestital za praznik in se jim zahvalil za služenje domovini, ki se je rodila pred 237 leti kot eksperiment, danes pa je najmogočnejša država na svetu.

»Ne zaradi velikosti ali moči, ampak zaradi idealov in dejstva, da smo se zanje pripravljeni boriti,« je dejal Obama in nato pustil ljudi, da uživajo v hrani, pijači in koncertu skupine Fun, orkestra marincev ter drugih skupin.

Najbolj odmevna slovesnost je bila v New Yorku oziroma na Otoku svobode, kjer od leta 1886 stoji istoimenski kip, darilo Francozov ZDA.

Kip svobode je bil od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja prvi simbol Amerike za 12 milijonov evropskih priseljencev. Te so izkrcali na bližnjem otoku Ellis, ki pa ostaja zaprt za obiskovalce, ker obnova po orkanu Sandy še ni končana.

Slovesnosti so se poleg novinarjev in turistov udeležili newyorški župan Michael Bloomberg, ministrica za notranje zadeve ZDA Sally Jewel ter zvezni senator iz New Jerseyja Robert Menendez.

Po 11. septembru 2001 so zaprli dostop do krone 46 metrov visokega Kipa svobode in ga ponovno odprli leta 2009. Nato so oktobra 2011 zaprli notranjost kipa zaradi obnove. Pozelenelo bakreno damo so ponovno odprli 28. oktobra lani, a za le en dan, saj je prihrumel Sandy.

Otok svobode so zatem napolnili obiskovalci. Teh je bilo leta 2011 okrog 3,8 milijona. Dostop do otoka je po plačilu vozovnice za trajekt neomejen, za dostop do podnožja kipa dnevno razdelijo 3180 vstopnic, za dostop do krone kipa pa le 365.

Tekmovanju v goltanju hotdogov

V času otvoritve je nedaleč stran, na Coney Islandu v Brooklynu, potekalo že 98. tradicionalno tekmovanje v goltanju hotdogov. Že sedmo leto zapored je slavil 95 kilogramov težki Joey Chestnut, ki mu pravijo »čeljusti«. V desetih minutah je pogoltnil 69 vročih hrenovk s kruhkom in tako za eno izboljšal svoj rekord iz lanskega in predlanskega leta.

Za požrtijo si je 29-letnik iz Kalifornije prislužil 10.000 dolarjev nagrade, vendar je po zmagi zagotovil, da gre le za prestiž in bi to delal tudi zastonj.

Med ženskami je slavila »črna vdova«, le 45 kilogramov težka in prav toliko let stara Sonya Thomas, ki je v desetih minutah spravila vase skoraj 37 hotdogov ter si prislužila 5000 dolarjev nagrade.

Slavili so tudi drugod po ZDA, na primer v Bostonu, kjer je bilo pripravljeno prvo veliko zborovanje ljudi po bombnem napadu na maraton 15. aprila. Zaradi tega napada in splošne grožnje terorizma so slovesnosti potekale v znamenju zaostrenih varnostnih ukrepov. Kljub temu se Američani niso dali motiti in so uživali v ognjemetih.