Slovenski polfinalni obračun v Portorožu je vse bližje. Grega Žemlja in Aljaž Bedene morata danes preskočiti še eno oviro, da se bosta jutri v medsebojnem dvoboju pomerila za vstop v finale. Najboljši slovenski igralec Žemlja je včeraj v drugem krogu s 6:4 in 6:2 ugnal Slovaka Karola Becka.

Prvi nosilec je imel bistveno več dela v prvem nizu, v katerem je ubranil pet brejk žog. »Ni bilo tako lahko, kot kaže rezultat. Zadnji igri v prvem nizu sta bili odločilni. V težkih situacijah je treba zdržati, še posebno ko tekmec odigra tako dobro. Bistveno lažje delo je bilo v drugem nizu,« je dejal Grega Žemlja. V četrtfinalu ga danes čaka Čeh Michal Konecny (ob 20.30). »Nikoli ga še nisem videl igrati. Vem, kako je videti, kar pa je tudi vse. Bom malo povprašal, verjetno ga kakšen slovenski igralec pozna.«

Žemlja je prejšnji teden blestel v Wimbledonu, kjer pa so bili drugačni pogoji, kot so te dni v Portorožu. »Tukaj je težje kot v Wimbledonu, saj je več vročine in vlage. Sprememba vremenskih pogojev kar močno vpliva name. Že vse dni bivanja v Portorožu imam težave s sapo. Na prvih treningih sem bil presenečen, koliko težav imam z dihanjem,« je dejal najboljši slovenski igralec, ki je včeraj nosil poseben obliž na nosu za lažje dihanje. »Tokrat sem malce lažje dihal kot v prvem krogu, čeprav so bili ponovno trenutki, ko sem imel težave,« je povedal Žemlja, ki je včeraj opravil več raziskav, s katerimi so zdravniki želeli odkriti jasen razlog njegovega stanja.

Marsikdo je sicer pričakoval, da se bo Žemlja v drugem krogu pomeril z Blažem Rolo, a slednji proti izkušenemu Slovaku dan prej ni imel nobenih možnosti. »Videli smo, kaj se je dogodilo v Wimbledonu, ko se je začelo napovedovati šele od četrtfinala naprej. Treba se je osredotočiti le na vsak naslednji dvoboj,« je rekel Žemlja, ki se je moral v Portorožu privaditi tudi na malce počasnejše igrišče: »Malce me moti dejstvo, da so igrišča na novo prebarvana, zato so počasnejša, kar meni ni nikoli ustrezalo. Kljub temu je turnir odlično pripravljen. Zelo mi je všeč atmosfera okoli stadiona.«

Turnir v Portorožu je edini v seriji challenger, na katerem bo Žemlja letos nastopil, saj gre za preslabo raven turnirjev glede na njegovo 55. mesto na lestvici ATP. »O challengerjih drugače ne razmišljam, a ta je na domačih tleh. Ker je na trdi podlagi, je dobra priprava za nadaljevanje sezone. Moja prihodnost so turnirji za grand slam, mastersi in preostali turnirji ATP,« je povedal. »Želim priti do mest, ki mi zagotavljajo, da bom na prihodnjih turnirjih za grand slam med nosilci. Moral bom dobro igrati, da obranim vse lanske točke, temu pa moram dodati še nove.« Po koncu portoroškega turnirja si bo Žemlja privoščil krajšo odsotnost s turnirjev, a to ne pomeni, da bo počival. »Posvetil sem bom kondiciji, saj želim priti na ameriško turnejo čim bolje pripravljen,« je dejal.

Challenger v Portorožu (30.000 evrov + gostoljubje), 2. krog: Žemlja (Slo, 1) – Beck (Svk) 6:4, 6:2, Bedene (Slo, 3) – Veger 6:0, 6:3, Donskoj (Rus, 2) – Dancevic (Kan) 1:0, predaja, Cipolla (Ita, 6) – Ghem (Bra) 6:4, 4:6, 6:2, Menendez Maceiras (Špa) – Ghedin (Ita) 7:5, 6:1, Konecny (Češ) – Brugues (Špa) 3:6, 4:2, predaja, Ignatik (Blr, 7) – Olaso (Špa) 7:6 (2), 4:1, predaja.