Ljubljanska nadškofija je v denacionalizaciji postala lastnica gostišča Savica. Direktor Družbe za spodbujanje razvoja TNP Gregor Tekavec je včeraj povedal, da je poravnava dokončna: »Potrebovali smo sklep vlade, zdaj pa že poteka tudi plačilo odškodnine, ki jo bo nadškofija prispevala za naložbe v okrepčevalnico Savica in znaša 300.000 evrov. Na tak način postaja nadškofija novi lastnik, mi pa bomo sporazumno še naprej upravljali gostišče.«

Odškodnina zaradi vlaganj v okrepčevalnico bo finančno okrepila Družbo za spodbujanje razvoja TNP, ki je lani pridelala okoli dva milijona izgube in jo bremenijo tudi vložki v prenovo Hotela Šport, ki ga je zapustil direktor Rado Urevc. Hotel je imel zelo slabe rezultate in so ga neuspešno prodajali ruskim kupcem. Prav tako niso bili uspešni pri prodaji svojega deleža v podjetju Žičnice Vogel. Vse to je poglabljalo težave družbe, ki jo namerava država kot večinski lastnik ukiniti. Seveda je za to treba premoženje države oziroma njene deleže prodati. »Avgusta bo skupščina družbe, za zdaj ni novih odločitev lastnika glede njenega obstoja,« trdi direktor Tekavec.

Da pa v zvezi s poslovanjem družbe, ki je nastala z lastninskim preoblikovanjem sklada za razvoj TNP, vse le ni tako črno, dokazuje 1,7 milijona vredna prenova penziona Jelka na Pokljuki. Tega upravlja podjetje Pokljuka Turizem, ki je skupaj z blejskim podjetjem Elmont tudi njegov lastnik. Obnovljen objekt na odlični lokaciji na Goreljku, ki pomeni novost v ponudbi Pokljuke, ima 18 sob, savne, klubski prostor in restavracijo. Žal pa dosedanje gospodarjenje države s turističnimi objekti na Pokljuki ni bilo uspešno. Za zgled ji lahko služi bolj uspešen turistični objekt ob tekaško-biatlonskem centru na Rudnem polju. Športniki in drugi gostje ta novi objekt pridno polnijo, že pred časom pa je njegov direktor Borut Farčnik poudaril tudi, da bi združitev turističnih zmogljivosti v enotno podobo Pokljuke lahko prinesla koristi vsem.