Golo Brdo.Ko so 8. junija 1995 zaradi zaprte ceste proti Italiji zaprli tudi bencinski servis, je v vasi ob nekdaj mejni reki Idriji zavladalo pravo mrtvilo. Nekaj ljudi se je izselilo, zaprli so Mipovo mesnico in trgovino, le redki turisti so zavili v prijeten kraj, kamor so mnogi hodili na dobro zlato kapljico. Precej manj obiskovalcev je bilo tudi na turistični kmetiji s prenočišči v bližnjem Bregu, kjer goste razvajajo s starimi recepti tipične briške kuhinje.

Bencinski servis v vasi Golo Brdo bo razbremenil močno oblegan Petrolov bencinski servis v Štalonih pri Dobrovem, kjer so našli začasno rešitev s posebnim prometnim režimom. »Obnovili smo objekt in uredili trgovinico, namestili smo dva agregata za točenje goriva, cisterne pa so ostale še od zaprtja objekta. Zaposlili smo tudi tri ljudi, med njimi domačina iz Golega Brda. Šli smo na roko občini Brda. Upam, da nam bodo sledili tudi trgovci in gostinci,« je povedal Andrej Tomplak, direktor Petrolove prodaje za Primorsko.

Uradnega odprtja servisa se je zelo razveselil Andrej Markočič, direktor briške občinske uprave: »Petrol je šel na roko našemu predlogu. Razen večjega obiska predvsem italijanskih kupcev in novih zaposlitev si veliko obetajo tudi prebivalci Brd, ki bodo lahko prodajali svoje izdelke, kot so vino, oljčno olje in seveda sadje. Prav tako naj bi na svoj račun prišli trgovci. Za ponovno odprtje mesnice v Golem Brdu imamo kar tri kandidate. Mesnica, ki jo je pred časom v Štalonih odprl podjetnik Prunk, se je izkazala kot zadetek v polno. Ob natočenem polnem rezervoarju Italijani pri nas prihranijo okoli 20 evrov, to pa običajno porabijo v trgovinah in gostilnah.«

Bencinski servis v Golem Brdu je ponovno odprt od 14. junija. Kot pravi eden izmed zaposlenih – Iztok Kos iz vasi Hruševje v Brdih – ga vsak dan obišče od 40 do 50 voznikov jeklenih konjičkov. Ob nedeljah so našteli celo 60 in več voznikov.

»Ob koncu tedna je treba kar malo čakati na točenje goriva. Poleg bencina italijanski kupci največ povprašujejo po cigaretah. Prodal pa sem tudi že sladkor in kavo,« je povedal Kos, ki se zelo dobro spominja zaprtja servisa in poplav, ki so v tistih letih zajele dolino: »Voda je segala več kot pol metra visoko v prodajalni. Danes je struga Idrije precej bolj široka. Le cesto proti Italiji, proti vasi Mernik bo treba še posodobiti. Danes v Golem Brdu živi 20 ljudi, v bližnjem Bregu pa 22. Obiskovalcev pa je veliko manj, kot jih je bilo pred dvajsetimi leti,« nam je razlagal Kos, ki je že 25 let zaposlen pri Petrolu.