Na prvih dveh tekmah v avstrijskem Stamsu se je od Slovencev najbolje odrezal Rok Justin, ki v skupnem seštevku celinskega pokala zaseda tretje mesto. Sobotna tekma na 110 metrski plastični skakalnici se bo začela ob 10.30, v nedeljo pa ob 10. uri. Organizator tekmovanja je domači smučarsko skakalni klub Triglav, ki bo vsem ljubiteljem smučarskih skokov in ostalim športnim navdušencem omogočil prost vstop. Na startu preizkušnje bosta tudi oba zmagovalca tekem za celinski pokal Poljak Krysztof Biegun in Čeh Jakob Janda.

"V prvem delu pripravljalnega obdobja smo dali zelo velik poudarek kondicijski pripravi, deset odstotkov več kot lani, in ravno zaradi tega skoki še niso na tako visoki ravni, vendar pa se na vsakem treningu vidi, da posamezni tekmovalci že izluščijo prave skoke. Če hočemo priti v zimo še bolj pripravljeni, smo morali tvegati in iti v večji obseg treninga," je na današnji novinarski konferenci pred tekmama v Kranju povedal trener Jani Grilc, pomočnik glavnega trenerja slovenskega moštva Gorana Janusa.

Kranjec nove tehnike še ni povsem osvojil

Prvo ime ekipe je zanesljivo domačin Kranjec: "Preizkušnjo bom vzel bolj kot eno dobro trening tekmo. Seveda, da bom skušal na tekmo prenesti dobre skoke s treningov, skušal bom skakati čim bolj sproščeno. Dober skok mi bo dal nekaj samozavesti, tudi če mi ne bo uspelo, pa ne bom preveč razočaran. Trenutno namreč še lovim prave občutke z novo tehniko skakanja, s katero želim narediti še en korak naprej v novi sezoni. Prav v tehniki imam namreč še nekaj rezerv. Novo tehniko bo treba še izpiliti, mora še priti v kri. Že zdaj naredim dobre skoke, vendar pa se pojavljajo tudi napake. Treba si je vzeti čas in biti potrpežljiv. Nočem se zaletavati in iti z glavo skozi zid," je razmišljal Kranjčan, ki bo 16. julija dopolnil 32 let.

Svetovni prvak v smučarskih poletih ima že od Planice dalje v mislih olimpijske igre v Sočiju, na katerih želi uresničiti prav posebne želje, ki pa jih ne želi razkriti. "Šele začeli smo se dobro pripravljati, do februarja je še dolga pot," je dejal Kranjec, ki je na novinarsko konferenco na Podutiško v Ljubljani pripotoval za krmilom motorja, v polni motoristični opravi. "Na tekmo v Kranju bom prišel z avtom, danes nimam avta, ker ga je potrebovala žena, zato sem moral priti z motorjem in še lepo vreme je."

»Treba je biti dobro kondicijsko pripravljen«

Več poudarka na kondicijski pripravi je Kranjčan vzel v zakup: "Dejstvo je, da so bili po močnih treningih skoki slabši, vendar pa je treba biti tudi dobro telesno pripravljen, delati na tehniki ter vse skupaj znati dobro kombinirati in prilagajati. Za zdaj poteka vse, kot je treba. Sezona je dolga. S poletjem vred imamo čez 40 tekem. Že s tega stališča moraš biti kondicijsko nabit z energijo. Če se dobro počutiš kondicijsko, si bolj samozavesten. Vendar pa moraš potem še izpiliti občutke. V zadnjih letih nam to uspeva, tako da nadaljujemo s tem."

Prevc: »Iz vseh teh treningov mora nekaj ratati«

"Olimpijsko sezono je čutiti pri vsakem kontaktu z novinarji. Na novo sezono smo se začeli pripravljati 14. aprila. Od takrat smo vsi fantje vsak dan vsaj enkrat na stadionu, od začetka maja smo tudi na skakalnici trikrat tedensko. Iz tega nekaj že mora 'ratati'," pa je pričakovanja v novi sezoni razkril Prevc, ki rekordne daljave v Kranju ne želi napovedovati. "Pod Šmarjetno goro se da daleč skočiti, če bo vse po pravilih in ob stabilnem dopoldanskem vzgorniku. Vendar pa je ponavadi tako, da, ko so v Kranju tekme, se vse obrača po svoje. Če ne bo tega vetra, potem bo tudi 110 m zelo velika razdalja," je še dejal.