Prav včerajšnja etapa je klasičen primer, kako velik vpliv v eni daljših in zaradi napadalnih ubežnikov tudi zelo aktivnih etap je spet imela taktika in motivacija. Več kot polovico dela pri lovu in kontroli glavne skupine je opravila Gerransova ekipa Orica GreenEdge. Možje ekipe Omega Pharma s Cavendishem so se lahko le skrivali v ozadju in hranili moči za sprinterski vlak, kar je slednji tudi priznal. »Po ekipnem kronometru je bila v avtobusu čista tišina. Kot bi bili na pogrebu. Vsi smo vedeli, kako odpraviti to tišino,« je začel pripovedovati zgovorni Mark Cavendish. V ekipnem kronometru je bila namreč Orica hitrejša za 57 stotink sekunde, ob rekordni povprečni hitrosti je to zneslo vsega 74 centimetrov. Toliko je tudi Poljaka Kwiatkowskega ločilo od rumene majice.

»S to zmago bo vse lažje. Pritisk v lovu na etapno zmago je bil namreč vse težji. Upajmo, da bo s to zmago vendarle steklo,« si je oddahnil Cav, prevzet nad prispevkom ekipe. Rdečo preprogo je pred njim odvil glavni rezalec vetra Gert Steegmans. »Gert je naredil tako dobro, da bi ga lahko kar pustil, da potegne do ciljne črte in zmaga.« Peter Sagan, ki mu je Kristijan Koren znova po vseh najboljših močeh skušal pomagati do etapne zmage, sprijazniti pa se je moral s tretjim mestom, je moral priznati: »To je bil zaključek za najhitrejše, za čiste specialiste. Cavendisha je bilo tokrat skoraj nemogoče premagati.«

Kako pomembno v boju za rumeno majico do Pariza pa je zgolj preživeti brez nezgod, se je le potrdilo. V dveh večjih skupinskih padcih, 16 kilometrov in le 250 metrov pred ciljem, je trdoto asfalta občutilo kar nekaj odličnih kolesarjev. Haimar Zubeldia, lani šesti v skupnem seštevku, si je zlomil roko. Žrtev je bil tudi njegov kolega iz RadioShacka Andreas Kloden. Na tleh je bil Jakob Fuglsang, medtem ko se je Jani Brajkovič tokrat zelo spretno, kot so nazorno pokazali televizijski posnetki iz zraka, izognil padcu.

»Slutil sem, da bo prišlo do padcev. Tudi zaradi tega sem bil bolj previden in sem vozil malce bolj v začelju,« je pristop peti dan Toura razkril Belokranjec Jani Brajkovič. »Nekdo je očitno želel biti junak in je sprintal za dvajseto mesto. In padel. Sedaj je pravi junak,« se je bivši nosilec rumene majice Jan Bakelands ironično pošalil na račun povzročitelja padca tik pred ciljem, v katerem jo je huje skupil lani četrti Jurgen Van den Broeck (Lotto). Danes se obeta podobna zgodba, le cilj bo v Montpellieru.