Na 20. obletnici formalnega obstoja združenja, ki so jo obeležili 14. junija na prizorišču Ilirija v Ljubljani, se je zbralo več kot 320 ljudi, večinoma člani ŠENT iz vseh enot po Sloveniji. »ŠENT nam je dal možnost, da spet normalno zaživimo«, je v uvodu poudarila Andreja Štepec, predsednica Sveta uporabnikov.

Konec 80. let 20. stoletja so se v Sloveniji začele prve iniciative zunajbolnišnične obravnavne oziroma psihosocialne rehabilitacije oseb s težavami v duševnem zdravju. Temu je leta 1993 sledila tudi formalna ustanovitev združenja ŠENT – Slovenskega združenja za duševno zdravje, kot ene od prvih zasebnih in neprofitnih organizacij na področju duševnega zdravja. Z ustanovitvijo in svojimi programi, ki so bili že na začetku usmerjeni v usposabljanje in zaposlovanje, izobraževanje, reševanje stanovanjske problematike in iskanje ter uveljavljanje pravic njihovih članov, je združenje odgovorilo na aktualne probleme oseb z izkušnjo duševne bolezni. Njihovi programi so usmerjeni v psihosocialno rehabilitacijo oseb s težavami v duševnem zdravju; izvajajo jih na več kot 30 lokacijah po Sloveniji in pomenijo ključno dopolnitev javne službe socialnega varstva. Poleg tega združenje že od leta 1997 uspešno deluje pri pripravi in izvedbi projektov na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni in poskuša dokazano učinkovite in uveljavljene izkušnje/modele pomoči iz tujine v čim večji meri prenesti v slovensko okolje. Prav tako je pomembna vloga ŠENT pri sprejemanju in obravnavi zakonodaje o duševnem zdravju ter aktivno vključevanje članov – oseb z izkušnjo duševne bolezni v oblikovanje in izvajanje programov združenja in siceršnje politike na tem področju.

Na srečanju je uradnemu delu sledil športno-zabavni del, kjer se je osem ekip pomerilo na Šentijadi, igrah brez meja. Preizkusili so se lahko tudi v cirkuških veščinah in na slacklinu. Člani ŠENT na na odru predstavljali tudi svoje literarne navdihe, pevske in igralske talente. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki drugih nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja, ministrstev, FIHA in donatorjev prireditev. Z dogodkom, na katerem so brezplačno nastopili tudi mnogi glasbeni in drugi izvajalci, so pri ŠENT želeli opozoriti tudi na pomembnost duševnega zdravja, socialne mreže in preseganja predsodkov do duševne bolezni in preostalih hendikepov, so še sporočili iz združenja ŠENT. lo