Ministrstvo za zdravje RS, Inštitut za varovanje zdravja RS in območni zavodi za zdravstveno varstvo pred poletnimi počitnicami in dopusti, ko je priložnosti za spoznavanje novih in zanimivih ljudi več, mlade opozarjajo na pomen varne in odgovorne spolnosti. Če mladi niso pripravljeni na spolni odnos, naj ga zavrnejo, če pa pride do spolnega odnosa, naj obvezno uporabijo kondom. Če so imeli mladi nezaščiten spolni odnos, naj se testirajo. Hitro odkrita okužba omogoča uspešnejše zdravljenje, s tem pa se tudi prepreči širjenje okužbe.

Za preprečevanje okužbe s HIV je še vedno najpomembnejša preventiva – pravilna uporaba kondoma ob vsakem tveganem spolnem odnosu, obojestranska zvestoba, omejevanje števila spolnih partnerjev, komunikacija med spolnimi partnerji o odgovorni in varnejši spolnosti ter odlašanje s spolnimi odnosi.

Prizadevamo si za destigmatizacijo testiranja na okužbo s HIV, saj v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami še vedno relativno malo testiramo na okužbo s HIV, število okuženih pa naglo narašča. Testiranje se še posebej priporoča vsem, ki imajo nezaščitene spolne odnose, moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, injicirajočim uživalcem drog, ki si izmenjujejo igle, osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, osebam, ki kažejo znake spolnih bolezni, osebam, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, in osebam, ki potujejo v dežele, kjer je možnost okužbe s HIV večja in imajo tam spolne odnose.

Zaupno testiranje v breme zavarovalnice je na zahtevo pacienta mogoče opraviti pri izbranem družinskem zdravniku, dostopno je tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji. Na voljo je tudi prostovoljno anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem, ki deluje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Aids v razvitem svetu ni več smrtna bolezen, če okužbo s HIV pravočasno prepoznamo in dovolj zgodaj začnemo zdravljenje, in to zavedanje je treba širiti. Predsodki, povezani z okužbo s HIV, so v naši družbi še vedno močno prisotni, kar okuženim otežuje odločitev za testiranje in zdravljenje ter kasneje povzroča hude stiske zaradi strahu pred razkritjem in s tem povezane stigmatizacije. Večina okužb se zato odkrije šele v napredovanem stadiju, s čimer zamujamo možnosti za uspešnejše zdravljenje.

Obveščenost splošne javnosti o preventivni dejavnosti, dostopu do zdravljenja in uspešnosti tega je eden izmed dejavnikov v boju proti stigmatizaciji, s katerim skušamo spreminjati odnos družbe do okužbe in okuženih, razbijati predsodke in odpravljati nepotreben strah.

Več informacij je na spletni strani www.stop-aids.si, so še sporočili pri Inštitutu za varovanje zdravja. lo