Zdi se, da borovnice kot nalašč zorijo konec junija. Dandanes je ponekod nemara že pozabljeno, ampak pred leti so se otroci takoj po zadnjem šolskem zvoncu zapodili v gozd in skrbno nabirali borovnice, ki so jih prodali (najvišjo odkupno ceno so dosegle tiste, ki se jih je še držala rosno modra meglica), za izkupiček pa med počitnicami uživali priboljške. Večji so odšli sami na morje, mlajši so lizali sladoled. Neizpodbitno pa drži, da so borovnice oziroma črnice, kot jim pravijo na Koroškem, najboljše sveže – v enem mahu odtrgane z grmiča in z isto roko naravnost v usta! V zavetju svežine vlažnega gozdnega hladu sredi sicer neznosno vročega poletnega popoldneva je občutek naravnost božanski. Seveda pa lahko spečemo tudi zavitek ali kaj povsem drugačnega.

Borovničev kolač s skuto

Potrebujemo 120 g navadnih keksov (tipa albert, piknik ali petit beurre), 2 žlici ovsenih kosmičev, 60 g masla, 400g skute, 120 g sladkorja v prahu, 140 g borovnic, lupino 1 ekološko pridelane limone, 3 jajca, 4 žličke koruzne moke. Posebej še 60 g borovnic, 1 žlico sladkorja v prahu, nekaj svežih listov poprove mete.

Dno tortnega modela s premerom 21 centimetrov obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Maslo stopimo. Piškote v električnem sekljalniku sesekljamo v drobtine. Primešamo jim ovsene kosmiče in stopljeno maslo. Zmes enakomerno razgrnemo na dno modela in dobro potlačimo. Skuto gladko razmešamo v električnem sekljalniku ali z ročnim mešalnikom. Dodamo 1 jajce in 2 rumenjaka, koruzno moko in na drobno naribano limonovo lupino. Premešamo, da se sestavine gladko povežejo. Zmes preložimo v skledo. Beljake napol stepemo, nato pa med nadaljnjim stepanjem postopoma vmešamo sladkor v prahu, da dobimo čvrst beljakov sneg. Pol snega previdno vmešamo skutni zmesi. Primešamo borovnice in nato previdno še preostali sneg. Zmes nalijemo v pripravljen model in ga za pol ure postavimo v segreto pečico. Nato model ohlapno pokrijemo z aluminijevo folijo in temperaturo znižamo na 160 stopinj Celzija, model pa v pečici pustimo še eno uro. Pečico izključimo, kolač pa pri priprtih vratih ohlajamo pol ure, da ne razpoka. Preložimo ga na rešetko in ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik. Pred postrežbo ga potresemo z borovnicami in na drobno nasekljanimi listi poprove mete ter sladkorjem v prahu. Narežemo in ponudimo.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.