Fia je že v ponedeljek napovedala ukrepe zaradi nenavadnih dogodkov na nedeljski dirki. Proizvajalcu pnevmatik Pirelliju je naložila, da mora preučiti, zakaj je prišlo do nesreč, sama pa skuša nezadovoljstvo dirkačev pomiriti z napovedanimi dodatnimi testiranji.

»Stvari niso sprejemljive. Ukrepajo šele, ko se nekomu nekaj zgodi,« je bil med najbolj nezadovoljnimi dirkač Mercedesa Lewis Hamilton, prvi, ki je na dirki doživel slabo izkušnjo in zaradi raztrgane pnevmatike izgubil vsaj visoko uvrstitev, če ne celo zmage. Dirkači so razmišljali celo o bojkotu naslednje dirke v Nemčiji, ki bo ta konec tedna na Nürburgringu. »O tem se bomo zanesljivo še pogovarjali. Vsaj to lahko naredimo za našo varnost,« je o tej temi dejal Ferrarijev dirkač Felipe Massa, prav tako eden od četverice z raztrgano gumo na dirkalniku.

Na testiranjih bodo lahko sodelovali vsi dirkači, testi pa bodo trajali dan dlje

Predsednik Fie Jean Todt je sinoči odločil, da bodo na testiranjih, izvajali jih bodo prav v Silverstonu od 17. do 19. julija, posebno pozornost namenili pnevmatikam. Namesto prvotno predvidenih testiranj za mlade voznike bodo lahko zdaj na njih sodelovali vsi dirkači formule 1, testi pa bodo trajali en dan dlje. Fia je sprejela tudi dopolnilo v pravilniku glede pnevmatik, po katerem zdaj zaradi zagotavljanja varnosti ni več potrebno soglasje vseh ekip za spremembe pri specifikaciji pnevmatik.

»Predlagam, da se vrnemo k starim pnevmatikam, ki takšnih težav niso imele. Težava je, da bodo nekatere ekipe menile, da imajo druge zaradi tega prednost,« je dejal vodja ekipe Red-Bull Christian Horner. A Ferrari, Lotus in Force India naj bi bili zaradi zadnjih dogodkov pripravljeni zamižati zaradi domnevne prednosti nekaterih tekmecev pri uporabi spremenjenih pnevmatik.

Kot poroča časnik Daily Telegraph, naj bi Pirelli kmalu predstavil nekoliko spremenjene lanske modele pnevmatik z obodom iz kevlarja. Letošnje najnovejše izvedenke so imele na obodu kovinski trak, to pa naj bi v kombinaciji s pregrevanjem povzročilo hitrejšo obrabo in odstopanje gume, zaradi česar je prišlo do raztrganin.

Napovedana morebitna stavka je osvežila spomin na verjetno najbolj nenavadno dirko vseh časov: leta 2005 je proizvajalec pnevmatik Michelin zaradi varnosti, ker je bilo po njihovih ocenah tveganje za nastop z njihovi izdelki preveliko, odsvetoval ekipam uporabo svojih izdelkov na dirki v Indianapolisu, tako da so se nazadnje na stezi znotraj znamenitega ovala preganjali le vozniki treh moštev z Bridgestonovimi gumami.