V ponedeljek so strani, ki se dogovarjajo, pod kakšnimi pogoji bodo lahko igralci iz lige NHL februarja naslednje leto nastopili v Sočiju, opravile dolg in, kot kaže, uspešen sestanek. "Stvari se premikajo, a malenkosti še ostajajo. Ne bi bilo pošteno, če bi rekli, da smo se že zmenili," je po njem dejal direktor lige NHL Gary Bettman. Poleg njega sta bila na sestanku še predsednik sindikata igralcev NHLPA Donald Fehr in predsednik IIHF Rene Fasel.

Kot kaže, je največja težava pri dogovoru načrtovana prekinitev lige NHL med OI; ker je pravkar končano sezono že zaznamovala prekinitev dejavnosti (lock out) in so jo izvedli s skrajšanim urnikom, v vodstvu tekmovanja v Severni Ameriki niso najbolj navdušeni nad tem, da bi čez osem mesecev spet vsaj za dva tedna ustavili celotno ligo.

Fehr bo o sestanku obvestil igralce po skupščini sindikata naslednji teden, zadovoljen pa je bil tudi prvi mož svetovne hokejske organizacije Fasel. "Imeli smo zelo konstruktiven sestanek. Z dogajanjem bom seznanil nacionalne zveze in olimpijski komite. A prepričan sem, da bomo na koncu našli rešitev," pa je dejal Fasel, o tem, kdaj bo dogovor dejstvo, pa le: "Kmalu, zelo kmalu." Nato pa se je še pošalil, češ da bi verjetno že imeli sklenjen dogovor, če se ne bi pogajali v angleščini: "Zame ni tako enostavno, še vedno imam nekaj jezikovnih težav. Če bi se s sogovornikoma pogajali v francoščini, bi bilo zame precej lažje."

Če bo do dogovora prišlo, bodo igre v Sočiju 2014 pete, na katerih bodo nastopili tudi igralci iz najmočnejše lige na svetu. Razplet pogajanj bo zanimiv tudi za Slovenijo, ki si je letos prvič kot samostojna država zagotovila nastop na hokejskem turnirju pod olimpijsko zastavo, v ligi NHL pa ima svojega najboljšega igralca Anžeta Kopitarja.