Aljaž, kako se počutite?

Šele pred kratkim sem prišel v domovino in še nisem preizkusil igrišča. Slišal sem, da podlaga tukaj v Portorožu ni preveč hitra, kar mi ustreza. Pripravljen sem dobro, čeprav na trdi podlagi že nekaj časa nisem igral. Konec tedna sem igral v nemški ligi na peščeni podlagi. Zame prehod s peska na trdo podlago ni tako težak kot prehod na travnato površino.

Kakšen se vam zdi žreb?

Moja četrtina žreba mi ustreza, čeprav prvega tekmeca ne poznam, s potencialnim nasprotnikom v drugem krogu Evgenijem Korolevim pa sem letos že izgubil. Zgolj z uvrstitvijo v polfinale bi bil kljub temu razočaran. Grem po končno zmago, saj sem tega sposoben.

Pred dvema letoma v Ljubljani so bili atrakcija vaši bučni navijači.

V Portorožu še nisem igral, v Ljubljani pa je bilo zame super vzdušje, saj so me prišli gledati tudi vsi domači. Koliko jih bo prišlo v Portorož, še ne vem. Pričakujem, da me bodo navijači v težkih trenutkih dvignili.

Kako bi ocenili dosedanji potek sezone?

Poskušam dobiti čim več izkušenj, saj še boljše rezultate pričakujem drugo leto. Letos sem zbral precej točk, a sem veliko tekem izgubil zaradi manka izkušenj. Letos sem na turnirjih ATP enajstkrat izgubil v tretjem nizu proti igralcem, kot so Fabio Fognini, Andreas Seppi, Ivan Dodig, ki so že nekaj časa na turneji. Včasih sem bil boljši, a zato, ker sem igral na turnirjih serije challenger, kjer lahko tudi z malce manj koncentracije zmaguješ. Na turnirjih ATP je drugače, ker se kaznuje vsak padec koncentracije.

Pred časom ste začeli sodelovati z ekipo Janka Tipsarevića. Na kakšen način poteka sodelovanje?

Za zdaj še ne poteka. Od turnirja v Cincinnatiju naprej bom začel redno delati s trenerjem Claudiem Pistolesijem, ki je v tej ekipi, z njim pa sem letos že bil na nekaterih turnirjih. Trenutno imam bazo še v Ljubljani in delam veliko po svoje.

Kakšni so napotki?

Če jih bom upošteval, bom boljši, če pa bom delal kot doslej, bom ostal tam, kjer sem. Prej se nisem zavedal, koliko trdega dela je potrebno za uspeh. Zdaj vidim, koliko je Tipsarević dosegel z dobro fizično pripravljenostjo, čeprav ni med največjimi talenti. Male stvari naredijo veliko razliko.

Na čem je največ poudarka?

Predvsem na kondiciji. Vsi strokovnjaki se strinjajo, da sem svetovnemu vrhu veliko bližje po teniški igri kot po kondiciji. Na tem moram še veliko delati. Pred prihodnjo sezono grem s Tipsarevićevo ekipo na kondicijske priprave v Kenijo in Doho, česar do zdaj še nisem poskusil. Če bom delal zunaj igrišča, bo uspeh prišel tudi na igrišču. Rad bi izboljšal fizično pripravljenost, s čimer bom laže uporabljal svoja teniška orodja.

Vam primanjkuje vzdržljivosti ali telesne moči?

Po vzdržljivosti me sicer primerjajo z Novakom Đokovićem, vendar nisem tako telesno močan. Vsi mi govorijo, da bi moral dobiti več mišične mase, toda s tem se nikakor ne strinjam, morda največ dva kilograma. Predvsem je pomembno, da sem telesno močan in da sem na igrišču stabilen. Če si stabilen, si lahko konkurenčen, če si takšen, kot sem zdaj jaz, pa te včasih zanese in se malo igraš.