S tem je Primorec preprečil ponovitev nedeljskega scenarija, ki se je posrečila nosilcu rumene majice, Belgijcu Janu Bakelantsu (RadioShack), Slovaku pa je ostala le slava prvega poraženca. Koren je svojemu kapetanu znova pripravil sijajno izhodišče za tako želeno zmago, v cilju se je že nasmihal, a po natančnem pregledu fotofiniša je Saganatorju izginil nasmeh na obrazu. »Nočem videti, kako sem izgubil,« je Peter Sagan najprej zamrmral v mikrofon. Po prvi etapi, kot je povedal Koren, ga je pred klubskim avtobusom že pričakalo toliko novinarjev, kot da bi zmagal. Pa se je le »ulegel« na asfalt, tako kot še veliko drugih. In včeraj ni bilo nič drugače, le slavo dneva mu je odvzel Avstralec Simon Gerrans. »Želel sem presenetiti navijače s porazom,« je malo po tem Slovak znova pokazal smisel za humor. »Vsi mislijo, da moram vedno zmagati, zato sem tokrat naredil malo drugače. Tudi drugi morajo včasih zmagati. No, Gerrans je bil danes močnejši,« je priznal Slovak, potolažen, da je oblekel zeleno majico, ki jo je lani pripeljal vse do Pariza.

Gerrans je poskrbel za to, da je ekipa Orica GreenEdge zaslovela tudi po športni plati, ne samo s »parkiranjem« avtobusa pod ciljni lok prve etape. To je bila sploh prva etapna zmaga avstralske ekipe na Touru, ki so si jo zelo želeli. »Ni prva, to je druga. Rešili smo zaključek prve etape in avtobus,« se je pošalil Robbie McEwen, že upokojeni sprinter, ki v ekipi sodeluje kot svetovalec. Dobro dela. Izbor zmagovalca ljubljanskega kronometra in novomeške etape z dirke Po Sloveniji, Svena Tufta in Berta Lancasterja, je tudi del tega. Izjemno veliko zaslug za zmago Gerransa, ki se kot eden redkih ponaša s trojčkom zmag na vseh treh velikih etapnih dirkah, ima tudi njegov kolega Daryl Impey, Južnoafričan, ki je lani zaslovel z etapno zmago na dirki Po Sloveniji v Metliki. Prav on je kot zadnji v šprinterskem vlaku pripravil teren Gerransu.

»No, organizacija tu ni na zelo visoki ravni, hm,« se je že med potjo s Korzike na celino proti Nici, kjer se danes Tour nadaljuje s 25 kilometrov dolgim ekipnim kronometrom, pridušal Jani Brajkovič. Kljub padcu prvi dan je izpolnil osnovni cilj, da ostane v ospredju. Je v skupini sedemdesetih kolesarjev, ki za Bakelantsom zaostajajo sekundo. mm